Trænger vinduernes udvendige fuger til fornyelse? Så kan du med fordel selv kaste dig ud i arbejdet.

I denne guide dykker vi ned i de udvendige fuger, der er omkring dine vinduer, hvad deres funktion er, og hvordan du selv kan udskifte fugerne.

5/5 - 1 Stemmer

Hvad koster fugning af vinduer?

Det kan være svært at give dig en eksakt pris på, hvad en fugning af vinduerne koster. For alligevel at hjælpe dig på vej, kommer her en liste du kan tage med i dit lokale byggemarked for at undersøge priserne nærmere.

  • Ved en fugning omkring vinduerne skal du bruge isoleringsstrimler, der består af glasuld.
  • Du skal investere i fugebagstop, hvis tykkelse passer til dit vindue.
  • Du skal bruge en fugemasse ved navn bagfuge, som er egnet til vinduer og døre.
  • Derudover skal du købe en fugepistol, en fugepind, og så skal du gerne have en bøtte med sæbevand til rådighed.

I nogle tilfælde kan du købe alt dette som et sæt, men det kan du også forhøre dig om i et byggemarked eller online.

Generelt omkring fugning af vinduer

Hvilken funktion har fuger omkring et vindue?

Hvis du overvejer at udskifte fugerne selv, så er det et arbejde, du godt kan kaste dig ud i. For at hjælpe dig bedst muligt fra start, kan du læse med herunder.

Fugerne omkring dine vinduer har en ret vigtig funktion. De er nemlig med til at sikre, at fugt og vand bedst muligt holdes væk. To ting der er særligt vigtige er, at fugerne både er:

  • diffusionsåbne og
  • diffusionstætte.

Indersiden af fugen skal være diffusionstæt, så fugtig luft fra din bolig ikke kan sive ud i mellemrummet der er. Hvis det sker, vil mødet mellem varm og kold luft ende med at kondensere.

Fugen på vinduets yderside skal være diffusionsåbent. Det skyldes, at det altid vil lykkedes fugt at trænge ind i fugen, og denne fugt skal fugen gerne kunne komme af med igen. Derfor skal fugen være i stand til at ånde, så der ikke skabes en forsegling mellem ude og inde. 

Når din fuge både er diffusionsåben og diffusionstæt, skaber du de bedste forudsætninger for, at der ikke opstår skimmel eller råd. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse som boligejer.

For at finde en fugemasse der kan imødekomme dette, anbefales det, at fugerne består af mørtel, eller at du vælger ekspanderende fugebånd. Begge disse typer er diffusionsåbne.

Hvordan udskiftes fugerne?

Før fugearbejdet begynder

Når du skal give dig i kast med at udskifte de udvendige fuger, skal den gamle fuge først fjernes. Sidder der en mørtelfuge, kan du tage en hammer og mejsel i brug. Det er vigtigt, at du både får fjernet hele fugen og får bagstop ud.

Tag gerne en hobbykniv i brug, hvis du skal fjerne ældre fugebånd eller hvis der lagt en elastisk fuge.

Sådan fuges der

Når den eksisterende fuge er helt fjernet, skal du nu i gang med at isolere omkring vinduet. Hulrummet du ser foran dig, skal fyldes med isoleringsstrimler. Vær påpasselig med at isoleringen ikke puttes for tæt i. Den isolerende effekt opstår nemlig ved den luft, materialet indeholder.

Efter isoleringen er sat i, skal der fyldes bagfugestop ind. Husk gerne på, at denne fuge kun skal fylde ca. halvdelen af fugens bredde i dybden.

Du skal nu arbejde med byggefuge. Denne fuge er særligt lavet, når der skal arbejdes med døre og vinduer. Byggefugen skal du sprøjte ovenpå bagfugestoppen, og mellemrummet skal nu fyldes helt ud, så fugemassen går fra vindue til karm.

For at sikre at fugen kommer helt på plads, kan du anskaffe dig en fugepind. Herefter kan du gøre fugen glat og jævn ved at køre den hen over, og gerne mens pinden er fugtig. 

Opsummering omkring fugning af vinduer

Hvis fugerne omkring dine vinduer trænger til fornyelse, så kan du selv kaste dig ud i arbejdet. Det er vigtigt, at du benytter en fugemasse, som er diffusionsåben, så fugen kan komme af med fugt og vand, så der ikke dannes råd og skimmel.

Når du begynder på fugearbejdet, er det vigtigt, at du følgerne instrukserne nøje, så du når bedst i mål. De er også listet trin for trin længere oppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

14 − 7 =

Artikler du måske vil synes om