Overvejer du og din partner at købe bolig sammen, og er I ikke gift? Med en samejeoverenskomst kan I undgå konflikter, hvis I går fra hinanden…

Få hjælp af en advokat med speciale i samejekontrakter

Overvejer du og din partner at købe bolig sammen, og er I ikke gift?

Bedøm indlæg

Ved en samejeoverenskomst skal I tage stilling til, hvor mange penge den ene og den anden part skyder ind i boligen. Så undgår I konflikter, hvis I går fra hinanden.

Det kan godt betale sig at tænke på fremtiden, når du og din partner køber bolig sammen. Derfor kan I få hjælp af en advokat, som kan udarbejde en samejeoverenskomst. Så kan I trygt købe bolig sammen uden at være gift, og I skal ikke være bange for økonomiske og juridiske konsekvenser.

Når I skal have lavet en samejeoverenskomst, skal I kontakte en advokat med speciale i samejekontrakter.

Helt konkret starter I med at holde et møde med advokaten, hvor indholdet af samejekontrakten diskuteres. Her gennemgår I sammen alle relevante dokumenter, og I bliver rådgivet om den bedste opsætning af kontrakten.

»Det er vigtigt at vide, hvordan I er stillet, og hvordan fordelingen af udgifterne er. Det vil også være en god idé at tage stilling til, om samejeoverenskomsten skal have en bagkant – om den kan opsiges eller fortsat skal gælde, når I bliver gift. Og husk, det er altid bedst at indgå aftaler som denne i fredstid«, fortæller advokat Morten Riber Nielsen fra Advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm.

Det er ikke alle, der vælger at få en samejeoverenskomst. Har I ikke har en samejekontrakt for jeres fælles bolig, gælder de almindelige juridiske regler på området. Det betyder, at I skal blive enige om alt. Kan I ikke det, må jeres sameje ophøre. Og det kan betyde, at boligen skal sælges på auktion.

van tay media tffn3bylc5s unsplash 1

Hvis I betaler forskellige beløb for boligen

Morten Riber Nielsen, som er advokat ved Advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm, anbefaler, at man laver en samejeoverenskomst, hvis man som ugifte vælger at købe bolig sammen – og især hvis hver part betaler forskellige beløb for boligen.

»Ved en samejeoverenskomst skal der tages stilling til, hvor mange penge den ene og den anden part skyder ind i boligen. Hvis jeg for eksempel skyder 2 mio. ind, og min kæreste skyder 1 mio. ind, og huset koster 3 mio., skal det stå i samejeoverenskomsten«, fortæller Morten Riber Nielsen og fortsætter:

»Men hvad nu hvis huset stiger i værdi? Så skal der tages stilling til, om den ene part skal have 2/3 af denne værdistigning og den anden part skal have 1/3 af værdistigningen, når boligen sælges. Der skal også tages stilling til, hvordan udgifterne skal fordeles mellem parterne, i forbindelse med at huset – vedligeholdes, renoveres samt ved betaling af ejendomsskatter. Skal parterne afholde alle udgifter fælles 50/50, eller skal de dele udgifterne 2/3 og 1/3?.«

Rådgivning fra advokaten er vigtig

Prisen på samejekontrakter er meget forskellig. Den kan lynhurtigt og billigt laves ved forskellige advokatfirmaer online, men her får du ingen rådgivning. Og netop rådgivningen kan gøre en stor forskel, mener advokat Morten Riber Nielsen.

»Når du vil have lavet en samejeoverenskomst, kan vi selvfølgelig lave den, og så tilbyder vi en rådgivende samtale.«

»Du ved måske ikke selv, hvad det er, du vil. Du kan måske ikke selv vurdere alle de scenarier, der findes. Hvis du ikke har en dialog herom, kan du stå og have en samejeoverenskomst, der faktisk ikke siger det, du havde troet, den gjorde. Vi kan stille begge sider op – altså hvad betyder det, og hvad betyder det ikke for dig, hvis du laver aftalen«, fortæller Morten Riber Nielsen.

Vælger I at få hjælp til at udarbejde en samejekontrakt af en advokat, kan I få:

  • Hjælp til at udfærdige et dokument, der tilgodeser alle parter.
  • Rådgivning om alle relevante forhold for jer, der ejer en bolig sammen.
  • Klare retningslinjer mellem jer, hvis I går fra hinanden eller bliver uenige.
  • Rådgivning om, hvad I bør være opmærksomme på, hvis I på et senere tidspunkt bliver gift.
jumpstory download20200310 132149 2

Hvad er en samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst er en aftale mellem to eller flere personer, der i fællesskab ejer fast ejendom. I de fleste tilfælde drejer det sig om ugifte par, der køber bolig sammen.

En samejeoverenskomst kan anvendes til fælles hus, rækkehus, ejerlejlighed, andelsbolig og sommerhus.

Samejeoverenskomsten er til for at løse mulige konflikter, der kan opstå mellem parterne. Det kan for eksempel være, hvis I går fra hinanden, hvis den ene part ikke længere ønsker at eje sin del af ejendommen, eller hvis I bliver uenige om vedligehold af boligen. Så har I en samejekontrakt, der kan sikre, at alle parter overholder deres aftaler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om