Drømmer du om en bolig med sjæl, at få en masse kvadratmeter og luft omkring dig, eller vil du gerne kunne sætte dit eget præg på huset? Uanset hvad din motivation er for at købe et ældre hus, så kan du læse med her og blive klogere på dit fremtidige boligkøb. Ligegyldig hvor stor eller lille drømmen er, så er der altid en masse forskellige overvejelser du skal gøre dig, før den kan blive til virkelighed.  

Historie og personlighed i ældre boliger

Der findes mange grunde til, at man vælger at købe et ældre hus frem for et nyere. Ældre boliger har ofte unikke og personlige løsninger, som man ikke finder i nybyggerier. Det er ikke usandsynligt, at du er faldet for de små snørklede kroge, sjove arkitektoniske finurligheder, eller den allerede etablerede vegetation, der har stået der i årtier, og som danner en enestående ramme om huset.

Bedøm indlæg

Realiser boligdrømmen

Om du er førstegangskøber, eller om du har prøvet det før, så er der mange ender, der skal mødes før din boligdrøm kan realiseres. Drømmen om den perfekte bolig har ingen grænser. Men det er vigtigt, at du gør dig helt klar på, hvad der faktisk er drømmen for din fremtid. Vi har inddelt din købsproces i fem faser, for at gøre din forestående boligrejse overskuelig for dig.

Afklaringsfase: Klar til afklaring og forberedelse?

Er du ved at have sporet dig ind på, hvordan drømmeboligen ser ud? Har du styr på, hvad der står i tilstandsrapporten, og hvilken betydning de forskellige anmærkninger har på den korte og lange bane? Hvilke forsikringer kan du med fordel tegne, og ikke mindst hvad har du af muligheder for at få den bedste finansiering på plads? Kan du selv træffe de rigtige boligvalg eller kan du med fordel få hjælp fra en professionel rådgiver?

Træf de rigtige beslutninger gennem hele processen

Formålet med afklaringsfasen er at sikre dig det bedste overblik og sørge for, at du kan træffe de bedste beslutninger for at komme godt i mål med dit boligkøb. Det er ikke til at komme udenom, at der er stor forskel på, hvor meget vedligeholdelse en ældre bolig kræver i forhold til en nyere bolig. Alt fra tag, facade, isolering, have, vægge, køkken og badeværelse er nogle af de ting, som du højst sandsynligt skal gøre noget ved før eller siden, hvis du køber en ældre bolig.

Projektstart: Klar til at starte dit boligkøb?

Du skal nu have styr på dit boligkøb og dermed også være klar til at forhandle købsprisen på din kommende bolig på plads. Er der nogle forhold i salgsopstillingen, tilstandsrapporten eller andet, som giver dig et godt udgangspunkt i en forhandling? Her er det igen vigtigt at gøre lidt forarbejde. Har du ikke selv erfaring med forhandling, så kan det være en fordel at få rådgivning. Du skal huske, at du er oppe imod en ejendomsmægler, som har en betydelig erfaring og ikke selv har nogen følelser i klemme.

Få hjælp af en byggeteknisk rådgiver

Når du står overfor en af de største investeringer i dit liv, kan manglende research, planlægning og overblik betyde, at du tager uheldige beslutninger, som kan være svære at ændre på uden ekstra omkostninger. Erfaring og indsigt i de mange forskellige faggrupper i forbindelse med et nybyggeri vil betyde en verden til forskel.

Det er derfor ofte en fordel at få en byggeteknisk rådgiver til at  gennemgå boligen, så er du sikker på, at der ikke gemmer sig nogle ubehagelige overraskelser. En besigtigelse af boligen kan typisk også medføre, at der bliver synliggjort nogle forhold, som kan gøre en stor forskel for dig i en eventuel prisforhandling.

Husk advokatforbeholdet i købsaftalen

Et advokatforbehold i købsaftalen er også vigtigt. Dette forbehold betyder, at du efterfølgende har mulighed for at trække handlen tilbage inden for seks dage uden at skulle betale købe 1% procent af købsummen. Hvis ikke du har fået indskrevet et advokatforbehold, så kan du ikke annullere handlen uden, at det har en økonomisk konsekvens.

Få styr på ejerskifteforsikringen

I forbindelse med købet, så kan det også være en god idé at få en rådgiver til at hjælpe med at finde den rigtige ejerskifteforsikring og derved sikre dig, at du kan være tryg i dit boligkøb og ikke efterfølgende skal bekymre dig om skjulte fejl og mangler. Der er mange forskellige typer af ejerskifteforsikringer og det kan være svært at vurdere, hvilken ejerskifteforsikring der kan skabe mest værdi for dig. Typisk er det hverken den billigste eller den, som kommer med i købsaftalen, som giver dig mest værdi. Det betaler sig derfor ofte at få uvildig rådgivning om valg af ejerskifteforsikring.

Husk de tre frister

Når købsaftale er på plads, så skal begge parter have den underskrevet, hvorefter der er tre frister, som du skal forholde dig til:

  • Fortrydelsesfristen
  • Frist for forbehold fra bank
  • Frist for forbehold fra advokat/rådgiver

Projekt afsluttes: Er du i mål med din drømmebolig?

Stort tillykke! Du har nu afsluttet huskøbet. Diverse tidsfrister er udløbet og du kan igen trække vejret og fejre, at du nu er blevet boligejer. Selvom du måske står over for en større renovering ved det ældre hus eller andet for at realisere din boligdrøm, så har du ikke desto mindre taget et stort skridt nu.

Din research som sikker har budt på mange overvejelser og bekymringer har nu resultereret i, at du nu står som ejer af en ny bolig.

Renovering eller udbedring af forhold i tilstandsrapporten

Formålet med afslutningsfasen er at give dig et overblik over din videre rejse. Om du på sigt skal have lavet en større eller mindre renovering eller om du blot skal have lagt en plan for udbedringer af diverse forhold i tilstandsrapporten. Vi har samlet relevant indhold og rådgivning, så du nemt og trygt kan komme videre fra dit boligkøb og realisere din drømmebolig.

Selvom du er på plads med dit boligkøb, så er der stadigvæk en lang række forhold, som du skal være opmærksom på.

  • Vedligeholdelse
  • Renovering
  • Udbedring af forhold i tilstandsrapporten
  • Have og udendørsarealer
  • Økonomiske muligheder
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om