Da der er få boliger og mange købere, bliver konkurrencen om boligerne stor. Derfor kan din drømmebolig sagtens risikere at ende i en budrunde…

Få boliger på markedet gør bolighandlen sværere

I 2021 er der ualmindeligt få boliger til salg. Derfor skal du som køber slå hurtigt til og være indstillet på at betale mere for drømmehuset.

Bedøm indlæg

Faktisk er priserne på villaer og rækkehuse i dag 15,7% højere for et år siden. Ejerlejlighedernes salspris er steget med 17,9%, og sommerhusene priser er steget med hele 26,4%. Det viser de nyeste tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Da der er få boliger og mange købere, bliver konkurrencen om boligerne stor. Derfor kan din drømmebolig sagtens risikere at ende i en budrunde, eller også kaldet en licitation, mellem de interesserede boligkøbere.

»En budrunde opstår, når en bolig er kommet billigt på markedet i et attraktivt område. Da vi for eksempel ser, at der kommer syv par til et åbent hus – så ved vi, at der nu er dømt budrunde.«

Det siger partner i RobinHus Trekantområdet Martin Dyg Jørgensen. Han giver dig her i artiklen sine bud på, hvordan du forbereder dig på en budrunde, så du har større chance for at lave en god bolighandel.

conceptual daylight door 1166414

Der kan opstå budrunde, hvis der er flere interesserede købere

Da der er få boliger og mange købere, bliver konkurrencen stor. Derfor kan din drømmebolig sagtens risikere at ende i en budrunde, eller også kaldet en licitation, mellem de interesserede boligkøbere.

Her får alle interesserede tilbudt at byde på boligen. Det kan være stressende og nervepirrende – og du kan måske tænke ”hvad hvis de andre byder meget mere end mig?” Eller ”hvad hvis jeg er uheldig og ikke ender med at få boligen?”. Ender din drømmebolig i en budrunde, skal du være opmærksom på, at ikke hver budrunde er ens.

»En budrunde kan foregå på flere måder. Det kan gøres med lukkede konvolutter, men det kan også være, at ejendomsmægleren opfordrer de interesserede til at komme med sine højeste bud. Vi kan finde på at sige: ”Vi opfordrer dig til at komme med dit bedste bud inden på torsdag kl. 8.00”«, fortæller Martin Dyg Jørgensen.

Når sælger sender boligen i budrunde, kan sælger selv bestemme, om de vil acceptere et af buddene. Med andre ord er det ikke sikkert, at du vinder budrunden, selvom du har budt den højeste pris.

Sådan forbereder du dig bedst på budrunden

Når du har forelsket dig i en bolig, og sælger meddeler, at den kommer i budrunde, kan det være klogt at lave et grundigt hjemmearbejde.

Partner i RobinHus Trekantområdet Martin Dyg Jørgensen giver her sit bud på, hvordan du forbereder dig bedst til budrunden:

  • Gør dig klart, hvad din smertegrænse er.
  • Allier dig med en professionel rådgiver, der kan holde følelserne ude.
  • Sæt dig ind i markedet – for hvad er et hus egentligt værd? Markedet bestemmer, hvad huset er værd.
rsz depth of field desk essay 210661 1
aftale folk formel 886465 1

Få hjælp af en købermægler i budrunden

Det er de færreste mennesker, som har prøvet at byde på en bolig mange gange i deres liv. Vidste du for eksempel godt, at dit bud er bindende? Derfor er det en fordel for dig, hvis du har en købermægler med på sidelinjen, når du skal byde på en bolig og forhandle prisen.

Købermægleren kender reglerne, markedet og priserne, og så er de på din side hele vejen. Derudover er de ikke følelsesmæssigt involveret i boligen. Og det kan gøre en verden til forskel ikke at have følelser i klemme, når du skal byde på boligen, fortæller Martin Dyg Jørgensen:

»Følelser betyder meget i en forhandlingssituation. Hvis man står selv med forhandlingen, kan man hurtigt lade sig rive med af sine følelser. Mægleren har ingen følelser i klemme og har erfaringen på sin side, så ved at få et bindeled i form af sin købermægler får man mulighed for at drøfte tingene i ro og mag, man får betænkningstid og mulighed for at sparre med en professionel.«

Tendensen på boligmarkedet i 2021

Hvorfor er der så mange budrunder lige nu? Martin Dyg Jørgensen, som er partner i RobinHus Trekantområdet, sætter lighedstegn mellem det lave udbud på boligmarkedet og den øgede mængde budrunder.

»På grund af den lave udbud lige nu, er flere budrunder en naturlig reaktion på markedet. Tidligere sagde man, at budrunder hørte til København. Men man ser det også i de mindre byer i dag. Det er en helt klar tendens.«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om