Hvad betyder skaderne i tilstandsrapporten egentlig, og skal du virkelig lade dig skræmme af dem? Den byggesagkyndige besvarer nogle af de spørgsmål, som mange stiller sig selv…

Få hjælp af en bygningssagkyndig til at forstå tilstandsrapporten

Bliver du skræmt væk, når du står med en tilstandsrapport i hånden, som er fyldt med skader og fejl?

Bedøm indlæg

Mange bliver bange for de mange farver og fagudtryk i tilstandsrapporten, og det kan faktisk få dem til at trække sig fra købet af deres – ved første øjekast – drømmebolig.

Men hvad betyder skaderne i rapporten egentlig, og skal du virkelig lade dig skræmme af dem? En bygningssagkyndig kan hjælpe dig med at forstå rapporten og beskrive, om der er fejl eller mangler i rapporten, eller der er skader i boligen, som ikke er skrevet ind.

»Når købere vil have tjekket tilstandsrapporten, kan jeg give rådgivning og sætte flere ord på rapporten«, fortæller Henrik Ludvigsen, som er bygningssagkyndig og energikonsulent ved Botjek.

pexels photo 544965 3

En gyldig tilstandsrapport er en forudsætning for en ejerskifteforsikring

Vil man have en ejerskifteforsikring, så skal man også have en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, som er en del af huseftersynsordningen.

En ejerskifteforsikring dækker skjulte skader i boligen, som ikke står skrevet i rapporterne, og som køber ikke kendte til på forhånd.

Som sælger af en bolig kan man ved at tegne en ejerskifteforsikring frigøre sig for sit 10-årige mangelsansvar for skjulte fejl og mangler i boligen. Og som køber er du sikret mod skjulte fejl og mangler, som ikke står i rapporterne.

Få en bygningssagkyndigs vurdering af boligen og rapporten

For at du ikke bliver skræmt væk af de mange røde farver og lange formuleringer i tilstandsrapporten, er det vigtigt at få fagfolks vurdering af skaderne på boligen.

Måske er der blot tale om små skader og slid, som for eksempel mange ældre huse har. Måske er skaden større. Uanset omfanget er det en meget vigtig indsigt at have, når prisen på boligkøbet skal forhandles, og når renoveringsprojektet skal planlægges.

Henrik Ludvigsen, som er bygningssagkyndig og energikonsulent, fortæller, at det ikke er alle, som forstår, hvad der står i tilstandsrapporten:

»Da en tilstandsrapport er beskrevet med få ord og tekniske vendinger, kan det være svært at forstå for folk, som ikke er bygningssagkyndige eller har forstand på huse og byggeri. Så kan jeg forklare dem det, så de forstår, hvad der menes. Ofte spørger folk: ”hvad menes der lige med det” og ”hvor alvorligt er det?”. Måske har skaden en rød farve, og så vil de gerne vide, om det er noget, som for eksempel er alvorligt for hele huset.«

Nyt karaktersystem i tilstandsrapporten

Du har garanteret hørt om K2 og K3, men de er blevet fortid, for 1. oktober 2020 blev tilstandsrapporternes karaktersystem nemlig lavet om. Nu spiller farven en stor rolle.

Den nye farveskala er lavet for at gøre det nemmere for potentielle købere at forstå boligens stand, og hvornår eventuelle skader skal udbedres.

Det vil sige, at farven rød indikerer, at skaden er kritisk og skal laves straks, gul farve indikerer, at skaden er alvorlig, men kan vente, og grå indikerer, at skaden er mindre alvorlig. Sort betyder, at forholdet skal undersøges nærmere.

Beskrivelserne af skaderne bliver også standardiseret, så det bliver nemmere for dig som boligkøber at læse rapporten.

pexels photo 357514 1

Hvad er en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport er en del af huseftersynsordningen, der omfatter en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport.

Tilstandsrapporten er udarbejdet til at fortælle potentielle og kommende købere om boligens stand og skader sammenlignet med lignende boliger af samme type og alder.

Det er en beskikket bygningssagkyndig, som står for at udarbejde en tilstandsrapport. Den bygningssagkyndige gennemgår alle bygninger på ejendommen – fra kælder til kvist – og undersøger blandt andet:

  • gulvbelægning – især i køkken og bad
  • indvendige vægge, døre og vinduer
  • lofter
  • loftsrummet
  • murværk
  • taget og tagrender

Når du som potentiel køber læser en tilstandsrapport, er det en god idé at alliere dig med en uvildig byggesagkyndig, som kan læse rapporten igennem sammen med dig og samtidig gennemgå boligen. Med byggeteknisk køberrådgivning kan du være sikker på, at indholdet i tilstandsrapporten og boligens stand stemmer overens.

Hvad koster en tilstandsrapport?

Det er meget forskelligt, hvad en tilstandsrapport koster. Ifølge Erhvervsstyrelsen koster en tilstandsrapport normalt mellem 4000 kr. og 10.000 kr. alt efter størrelsen på boligen. Når der er gået 6 måneder, og tilstandsrapporten udløber, kan man få rapporten fornyet til en reduceret pris. Rapporten er gyldig fra den dag, den bygningssagkyndige indberetter rapporten.

Som en del af huseftersynsordningen skal du også have en elinstallationsrapport. Den er gyldig i et år og koster mellem 1.500 kr. og 3.500 kr. alt efter størrelsen på boligen. Ofte kan du få tilstandsrapport, eleftersyn og energimærke i én pakke. Så sparer du både tid og penge.

Som køber skal du ikke betale for en tilstandsrapport, da det er sælgeren, der skal stå for at få udarbejdet en gyldig rapport af en beskikket bygningssagkyndig. Skaderne, der står i rapporten, er også sælgerens sikkerhed for, at de ikke skal hæfte for dem, når boligen er blevet solgt.

Er en tilstandsrapport lovpligtig?

Nej. En tilstandsrapport er ikke lovpligtig at lave, når en bolig skal sælges. Dog skal den laves, hvis du som køber vil tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med boligkøbet.

Det er heller ikke alle typer boliger, som skal have en tilstandsrapport. Typisk bliver der udarbejdet tilstandsrapporter for huse, rækkehuse, villalejligheder og sommerhuse.

Hvor længe gælder en tilstandsrapport?

Tilstandsrapporten er gyldig i seks måneder. Er boligen stadig til salg efter det halve år, skal den fornyes. Det betyder, at du som køber er sikker på at få en rapport, som er opdateret efter boligens stand.

Det er dog stadig vigtigt at huske på, at det ikke er sikkert, at alle forhold er skrevet ind i tilstandsrapporten. Med en byggeteknisk køberrådgiver kan du stadig få hjælp til at finde de måske oversete fejl, der ikke er inkluderet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om