Hvis du går og drømmer om et smukt trægulv, så er der god grund til at overveje et parketgulv. Hvad end du er til et lyst udtryk, et trælook eller måske et parketgulv i enten grålige eller varme toner, så finder du dit match.

Her på siden får du meget mere at vide om prisen for et parketgulv, generel viden om parketgulve, og ikke mindst de forskellige typer, du kan vælge mellem. Det kan forhåbentligt hjælpe dig mere på vej, hvis gulvene i din bolig trænger til fornyelse.

5/5 - 2 Stemmer

Hvad koster det at få parketgulv?

Tager vi udgangspunkt i et 3-stavsparketgulv, som du kan læse mere om længere nede, starter priserne typisk ved 280 kr./kvadratmeter og kan løbe op i 500 kr./kvadratmeter. Derudover kan der komme udgifter til en gulvmand, hvis du ikke selv ønsker at arbejde med gulvet. En gulvmand tager alt mellem 200 kr./kvadratmeter gulv og op til 600 kr./kvadratmeter.

sparetip
 
Nem måde at hente en bedre parketgulv pris:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på lægning af parketgulv.
 
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
 
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Generelt omkring parketgulve

Før du kan læse om fordelene ved at vælge et parketgulv, så lad os dykke ned i generel information, der være god at kende til.

Ser vi på et parketgulv, så er det normalt opbygget af tre forskellige lag. Nederst har vi krydsfiner eller en spånplade, i midten er der ofte gran eller fyr, og øverst er der massivt træ. Der er en særlig grund til, at opbygningen er på denne måde.

Det har nemlig noget at sige ift., at fugt får sværere ved at bevæge sig gennem træet. Den tredelte opbygning har samtidig en betydning for et mere stabilt gulv. Træ er nemlig et levende materiale, som kan give sig, alt afhængig af de temperaturer og fugt, det udsættes for.

Fordelene ved at vælge et parketgulv

I de danske hjem er det ikke til at komme udenom trægulve. Det er et populært valg, som både er tidløst og som komplementerer enhver bolig. Det er dog ingen hemmelighed, at det kan være en dyr fornøjelse med et trægulv, især hvis du har forelsket dig i et klassisk plankegulv. Derfor er det også være at kigge i retningen af et parketgulv.

Lad os prøve at fremhæve nogle af de fordele, der er ved at få et parketgulv. For det første vil du opleve, hvordan gulvet, sammenlignet med et plankegulv, virker mere livligt. Det skyldes blandt andet, at der i et enkelt bræt ofte er samlet flere stave.

En anden fordel er også, at parketgulvet er et billigere alternativ til plankegulvet. Du kan derfor få samme smukke look, men samtidig med at løsningen er mere venlig for pengepungen.

En tredje fordel er, at parketgulve kan fås i mange forskellige træsorter. Vi dykker mere ned i de forskellige træsorter herunder.

Parketgulv – hvilke typer findes der?

Nogle af de parketgulve du kan vælge imellem, er bøgeparket, egeparket, ask parket, birkeparket og valnød parket.

  • Bøgeparket: Det karakteristiske ved bøgeparket er, at du får et gulv i den lyse ende, som samtidig er slidstærkt.
  • Egeparket: Kendetegnet ved egeparket er også, at gulvet er slidstærkt. Til forskel fra bøgeparket er egeparket mere varm i farven, og der er mere spil i årestrukturen.
  • Ask parket: Denne gulvtype har også gode slidegenskaber, og så er gulvet lyst. Med tiden vil gulvet få et udtryk, der er mere gyldent.
  • Birkeparket: Et parketgulv i birk giver dig et lyst trægulv, som samtidig har et flot spil med det farvespil, som er i træsorten. Du skal være opmærksom på, at birkeparket ikke er et ideelt valg, hvis gulvet er meget udsat for slitage.
  • Valnød parket: Et parketgulv i valnød giver en smuk mørk farve, som også kommer i forskellige farvevariationer. Med tiden vil gulvet blive lysere og få en glød, der er mere lysebrun.

Udover disse forskellige træsorter, så er der forskellige tilvalg, du kan gøre dig, alt efter hvilket udseende parketgulvet skal have. Parketgulve kommer nemlig i forskellige sorteringer og med forskellige overfladebehandlinger.

Parketgulve kan fås i forskellige sorteringer

Når du skal vælge dit parketgulv, findes der tre forskellige sorteringer. Disse hedder Classic, Harmony og Variation. Forskellen mellem de tre ligger primært i, hvor livligt gulvet skal virke, og hvor meget karakter, der skal være i udtrykket.

Før du sætter sig fast på, hvilken sortering du vil gå med, så besøg endelig en fysisk butik, hvor du kan opleve, hvordan forskellen udspiller sig i virkeligheden.

Det er væsentligt, at du noterer dig, at sorteringen ikke spiller ind på den kvalitet eller holdbarhed, gulvet får. Det handler udelukkende om, hvilket udseende du måtte foretrække.

Parketgulve med forskellige overfladebehandling

Uanset hvilket trægulv du erhverver dig, så er det et must med en overfladebehandling. En overfladebehandling fungerer som et beskyttende lag oven på træet, som gør at væsker m.m. får sværere ved at trænge ned i træet og efterlade pletter.

Der er især to overfladebehandlinger, som er meget populære, når det kommer til parketgulve. Her er der tale om hhv. olierede parketgulve og lakerede parketgulve.

Olierede parketgulve

Udseendemæssigt giver en overfladebehandling med olie en mere intens glød til dit parketgulv. Derudover vil det være nemmere at få repareret småskader, hvis gulvet får hakker m.m. 

Lakerede parketgulve

Denne overfladebehandling er en smule mere slidstærkt end et olieret parketgulv. Derudover er et lakeret parketgulv forbundet med mindre vedligehold. Du skal dog være opmærksom på, at du primært får bugt med hakker og ridser i gulvet, hvis der laves en gulvafslibning.

Når det kommer til gulvets udseende, kan du både vælge en lak, der er til den matte side og en, som er mere glansfuld. Valget afhænger naturligvis af, hvad du måtte foretrække.

Udover en overfladebehandling med olie eller lak, kan du også vælge at få gulvet farvet. Det kan være en god måde at sætte dit individuelle præg på gulvet.

1-stavs, 2-stavs eller 3-stavs parketgulve

En anden valgmulighed du har, når det kommer til parketgulve er, hvor mange stave, der er på hver enkelt bræt/planke. Vælger du en 1-stavsplanke får du et parketgulv med et mere roligt udtryk. Navnet kommer sig af, at der kun går et stykke træ fra ende til anden på de enkelte brædder.

Med 2-stavsplanken består hver planke af to stave i bredden, som er sat sammen. Det giver nok sig selv nu, men 3-stavsplanken består af tre planker i bredden, og det kan give endnu mere til gulvet.

Opsamling på parketgulve

Mulighederne er utrolig mange, når det kommer til parketgulve, og du kan gøre mange tilvalg, så du får et gulv med lige det udtryk, du ønsker.

Nogle af de typiske træsorter du kan vælge mellem, er bøg, eg, ask, birk, valnød. Alt efter hvilken sort du vælger, vil der være forskel på hvor mørk eller lys dit parketgulv bliver, og hvor modstandsdygtigt det er overfor slitage.

For at beskytte dit parketgulv bedst muligt, kan du vælge mellem en overfladebehandling med lak, olie eller at gulvet får en farve. På denne måde kan du selv styre, hvor skinnende eller mat gulvet skal være, og om du vil eksperimentere med at farve gulvet.

Når du skal have et parketgulv, vil du støde på ordene 1-stavs, 2-stavs eller 3-stavs parketgulve. Det er et udtryk for, hvorvidt hvert enkelt bræt er sammensat af en, to eller tre stave i bredden.

To særlige fordele ved et parketgulv er, at du kan vælge mellem mange træsorter, det er ofte et billigere alternativ til plankegulve, og så er gulvet meget livligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

17 − 13 =

Artikler du måske vil synes om