Trænger dine tæpper til en kærlig hånd? Så kan tæpperens være en effektiv måde, du får bugt med pletter og diverse snavs.
I denne artikel finder du en guide omkring, hvad tæpperens koster, hvad du skal vide om tæpperens, og hvordan gulvtæpper kan vaskes og renses.
Hvad er prisen for tæpperens?
Hvis du ønsker at finde prisen på professionel tæpperens, får du ofte en pris/kvadratmeter. Skal der renses et maskinvævet tæppe, starter prisen ofte ved 69 kr. Ægte tæpper, Kelim tæpper og ægte silke relief tæpper ligger typisk omkring 190 kr. Antikke tæpper vil oftest være nogle af de dyreste at få renset, og du skal forvente priser fra 300 kr.

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til prisen på tæpperensen.
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!
Vil du selv vaske og rense et gulvtæppe, finder du tæpperensere i mange forskellige prisklasser. Du kan komme i gang fra omkring 2.000 kr. Alternativt kan du også undersøge mulighederne for, at du lejer en tæpperenser, hvis det er begrænset, hvor meget du får den brugt på sigt.
Ønsker du at købe flydende tæpperens til dit arbejde, kan der købes produkter i diverse byggemarkeder, hvor du ca. kan få 1 liter til 80 kr.
Værd at vide omkring tæpperens
Før vi kommer ind på, hvordan tæpper kan renses og vaskes, så er der flere punkter, der først skal fremhæves. Det er nemlig særlig vigtigt at have tæppets materiale for øje.
Vær opmærksom på tæppets materiale
Før der startes op på tæpperens, er det vigtigt at vide, hvilket materiale tæppet er fremstillet af. Tages der højde for materialet under tæpperens, har du nemlig de bedste forudsætninger for, at tæppets struktur og kvalitet kan opretholdes. Proceduren for at rense et tæppe, der er håndvævet i silke versus et der er maskinproduceret, vil f.eks. være anderledes. Du vil derfor også opleve, hvordan der kan vælges forskellige typer tæpperens alt efter det tæppe, der skal arbejdes med.
I forlængelse af tæpperens har du også muligheden for at få dit tæppe imprægneret. Det kan være en god måde, du kan forlænge et tæppes levetid på, da imprægneringen gør det sværere for skidt og snavs at sidde fast i tæppet.
Hvis du døjer med et tæppe, som har en grim lugt, så kan det være nødvendigt, at tæppet skal desinficeres. Det er også en proces, som professionelle firmaer tilbyder, og det er en behandling, som fjerner diverse bakterier, som du ikke umiddelbart kan få øje på.
Tæpperens kan både laves overfladisk og dybdevirkende
En anden ting du også skal være opmærksom på ved tæpperens er, at det både kan laves overfladisk og dybdevirkende. For det bedste resultat er det en fordel, at der arbejdes med vask og rens, der er dybdevirkende. Her vil du få bugt med diverse snavs igennem hele tæppet, og du vil også opleve, at resultatet er pænere.
Sådan vaskes og renses gulvtæpper
Når det kommer til tæpperens, har du alle gode muligheder for at hyre et firma til arbejdet. Hvis du tænker, at det bliver for dyr en fornøjelse, så kan du også selv kaste dig ud i arbejdet.
Læser du med herunder, kan du få mere en bedre fornemmelse af, hvordan du selv kan give dig i kast med at rense dine gulvtæpper.
Få fingrene i en tæpperenser
Hvis du selv vil kaste dig ud i vask og rens af hele gulvtæpper, kan det anbefales, at du får fingrene i en tæpperenser. Tæpperenseren er et effektivt værktøj i kampen mod pletter, og den kan spare dig for meget tid, da du ikke skal klare arbejdet med håndkraft. Samtidig gør tæpperenseren det muligt, at du kan rengøre større arealer ad gangen.
Tæpperenseren kan på sin vis sammenlignes med en støvsuger, og så er den samtidig i stand til at sprøjte vand ned i dit tæppe. Den kan naturligvis også suge vandet op igen i en beholder, som både kan samle vand og snavs.
For at være mere konkret, så lad os tage det trin for trin, hvordan du vasker og renser dit tæppe med en tæpperenser:
- Første trin er, at du vasker og centrifugerer tæppet – dog kun med en lille mængde væske. I denne fase vil skidtet i tæppet løsne sig fra de mange fibre. Det er godt at skrive sig bag øret, at det ikke er vandmængden, der har den afgørende betydning for, hvor flot et resultat, du opnår. Derfor er det også væsentligt, at du følger anvisningen omkring, at du kun bruger lidt vand, når tæppet skal renses.
- Som det næste skal du bruge tæpperenserens støvsugefunktion. På denne måde fjerner du overskydende skidt og snavs fra tæppet, som suges op i tæpperenserens beholder.
- Som det sidste punkt skal tæppet nu tørre, og derefter vil du allerede kunne se det synlige resultat.
Denne form for tæpperens er effektiv til at få bugt med alt fra trælse rødvinspletter, kaffepletter, sko der har sat aftryk, mørke pletter og meget andet, som kan have påvirket udseendet af dit gulvtæppe.
Når du skal finde flydende tæpperens til tæpperenseren, finder du det som et flydende produkt i de fleste byggemarkeder. Her skal du selvfølgelig være opmærksom på, at du finder et produkt, som matcher til det materiale, tæppet er lavet af.
Sådan fjerner du rødvinspletter
Det er langt fra altid, at det er nødvendigt at tage en tæpperenser i brug. Det kan f.eks. være i tilfælde, hvor der er spildt rødvin på et mindre areal. Selvom det kan kræve lidt ekstra knofedt, så kan det være arbejdet værd.
Hvis der lige er spildt rødvin, så vær gerne ekstra hurtig med at tørre væsken op med papir eller et viskestykke. Som det næste trin skal du gerne hælde vand på, da det kan være med til at opløse noget af farven fra vinen. Find derefter enten salt eller bagepulver, som drysses over pletten, da det kan suge endnu mere op. Afslutningsvist støvsuger du området, så saltet/bagepulveret fjernes.
Sådan fjerner du mindre pletter
Det kan være svært at undgå, at et gulvtæppe får diverse små pletter med tiden. I disse tilfælde kan du selvfølgelig også få endnu et råd til, hvordan du her vasker dit gulvtæppe.
Et simpelt trick er, at du finder danskvand frem og hælder det på pletten. Ved hjælp af en ren klud arbejder du forsigtigt med pletten, indtil den nærmest er forsvundet. For at fjerne det sidste vand, der måtte sidde i tæppet, kan du placere et rent viskestykke, køkkenrulle eller andet over, så vandet suges op.
Udnyt snevejr til at rense dine tæpper
En anden måde du kan rense et tæppe på, er ved at du tager det med ud i sneen. Det er selvfølgelig mest ideelt med løse tæpper. Ved at placere tæppet ned i sneen, vil tæppet suge sne op, hvilket er med til at trække diverse snavs, støvmider med mere ud, når du begynder at børste tæppet. Udover at tæppet renses, vil du både opleve, at farverne bliver mere klare og at tæppets luv rejser sig.
Opsummering omkring tæpperens
Når du ønsker at få bugt med diverse pletter og snavs på dine gulvtæpper, så kan tæpperens komme dig til undsætning. Hvis du selv kaster dig ud i tæpperens, skal du være opmærksom på tæppets materiale, og at du bruger produkter, der matcher hertil. Det er den mest sikre opskrift på, at du kan bevare tæppets struktur og kvalitet.
Hvis du skal udføre tæpperens af et helt tæppe, kan du tage en tæpperenser i brug. På den måde kan du hurtigere og mere effektivt stå med et rent og flot tæppe igen. Ved mindre pletter vil du i mange tilfælde kunne finde køkkenprodukter, som kan hjælpe med at fjerne alt fra rødvinspletter, kaffepletter m.m. Denne måde at lave tæpperens på er mest aktuel, når der lige er spildt noget på dit gulvtæppe.
Der er desuden flere måder, tæpperens kan foregå på. Du kan naturligvis hyre professionel hjælp til arbejdet. Her vil prisen/kvadratmeter variere alt efter det tæppe der arbejdes med, og priserne svinger alt mellem 90 kr./kvadratmeter for maskinvævede tæpper og op til over 300 kr./kvadratmeter, når der er tale om antikke tæpper. Professionelle vil kunne hjælpe dig med alt fra tæpperens, desinficering af tæpper og imprægnering, som kan være med til at holde dit tæppe pænt i længere tid.