Under en bolighandel støder du sikkert på mange fagtermer, du ikke tidligere har haft brug for at kende. En af dem er et realkreditlån. Men…

Realkreditlån – ordets betydning

Under en bolighandel støder du sikkert på mange fagtermer, du ikke tidligere har haft brug for at kende. En af dem er et realkreditlån. Men hvad er det for en størrelse?

Bedøm indlæg

Slår du ordet realkreditlån op i Den Danske Ordbog, står der: »Lån som en realkreditvirksomhed yder mod pant i fast ejendom –gives på grundlag af udstedelse af realkreditobligationer«

Definitionen på et realkreditlån er ifølge Finanstilsynets hjemmeside:
»Et realkreditlån er finansieret med realkreditobligationer, som bliver udstedt for at skaffe de penge du skal låne.«

Banker og realkreditinstitutter

Der findes en række realkreditinstitutter i Danmark. Som regel vil den bank, hvor du aftaler dit lån, arbejde sammen med et specifikt realkreditinstitut.

Når du skal finansiere et boligkøb, forventes du som udgangspunkt selv at skulle lægge 5 % af købsværdien til udbetaling selv. Derudover kan du låne yderligere 15 % i banken, hvis du ikke selv har pengene. De resterende 80 % af boligens værdi kan du låne hos et realkreditinstitut (gælder dog ikke ved køb af andelsboliger).

Finanstilsynet forklarer systemet bag realkreditlånet på deres hjemmeside således:
»Når du optager et lån, har den kurs de bagvedliggende obligationer kan sælges til en betydning for, hvor mange penge du får i hånden til at købe hus eller lejlighed for. (…) Så kursen på obligationerne er særdeles vigtig at være opmærksom på som låntager. Jo højere kurs du optager dit lån til, jo færre penge taber du på kursen, og jo flere penge får du reelt til at gøre godt med«. 

Hvad koster det?

De fleste er klar over, at et banklån er en omkostningstung låntype. Men også realkreditlånet, bør du være opmærksom på detaljerne omkring. Det har en reel betydning både hvornår,du tager et realkreditlån og hvor,du tager det.

Men hvilken ordning, der er den bedste for dig, afhænger fuldt ud af din økonomiske situation. Derfor kan du ikke nødvendigvis bruge erfaringer fra venner og bekendte. Du bør derfor altid alliere dig med en uvildig økonomisk rådgiver, for at sikre dig, at du vælger det lån, som er det optimale for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
credit squeeze taxation purse tax 46242
Læs mere

Boliglån anno 2020

Alle, der har købt en bolig – eller bare overvejer at gøre det – har skullet forholde sig…