Arveret er formentlig ikke noget, du går og tænker over i din hverdag. Det kan virke som en kompleks størrelse, og skal man overhovedet bekymre sig om arv, før man bliver gammel? Svaret er ja…

Arveret er formentlig ikke noget, du går og tænker over i din hverdag. Det kan virke som en kompleks størrelse, og skal man overhovedet bekymre sig om arv, før man bliver gammel? Svaret er ja. Arveloven kan faktisk være af helt afgørende betydning for din eller din partners boligsituation, hvis ulykken skulle ramme.  

Bedøm indlæg

Hvis man ikke har lavet et testamente, gælder arvelovens bestemmelser ved et dødsfald. Det vil sige, at arveloven dikterer, hvem der arver hvad fra hvem. Din civilstatus har stor betydning i denne sammenhæng. Nedenfor finder du et overblik over arvelovens bestemmelser i henhold til din situation.

Hvad betyder arvereglerne for dig, der ikke er gift?

Hvis du har købt bolig med en samlever, men I ikke er gift, er et testamente vigtigt, da du eller din samlever ikke arver hinanden, hvis en af jer skulle gå bort. Hvis uheldet er ude, er det faktisk forældrene til den afdøde, som arver formuen fra den afdøde. Det betyder i praksis, at du eller din samlevers forældre vil arve halvdelen af jeres fælles bolig.

Hvis I har børn sammen, eller den afdøde har børn fra tidligere forhold, arver børnene alt fra den afdøde – deraf halvdelen af boligen.

Den efterladte part vil i begge scenarier skulle købe arvingerne ud af huset, så de kan få udbetalt deres arv. Hvis det ikke er økonomisk muligt, vil den efterladte part være nødsaget til at sælge huset.

Med et udvidet samlevertestamente kan I sikre hinanden og undgå at efterlade den længstlevende i en uhensigtsmæssig situation.

Hvad betyder arvereglerne for dig, der er gift og ikke har børn?

Hvis I er gift, men ikke har børn sammen, vil I automatisk arve hinandens formuer. Derfor er et testamente i dette tilfælde ikke nødvendigt for at sikre hinanden og jeres fælles bolig.

Dog skal I overveje, hvem der skal arve jer, når I begge går bort. Ifølge arveloven vil det være forældre og søskende til den længstlevende af jer, som arver alt. Ønsker I et anderledes scenarie, skal der altså et testamente i spil.

adults couple couple walking 540531

Hvad betyder arvereglerne for dig, der er gift og har børn?

Hvis du er gift og har børn med din ægtefælle, bliver det straks mere kompliceret. I tilfælde af, at en af jer går bort, vil halvdelen af arven gå til jeres fælles barn/børn.

På den måde vil den længstlevende part beholde sin egen andel af fællesboet og samtidig arve halvdelen af den afdøde parts andel. Så den efterladte vil altså stå tilbage med ¾ af boligens værdi. Den sidste ¼ af boligens friværdi skal børnene arve.

For mange mennesker er ¼ af boligens friværdi en meget stor sum penge at skulle udbetale ved dødsfald. I praksis kan det desværre betyde, at den efterladte part må sælge huset for at kunne udbetale børnenes arv.

Du kan heldigvis undgå dette scenarie ved at lave et gensidigt testamente, hvor du og din ægtefælle sikrer hinanden. Det er en investering i familiens fremtidige tryghed.

pexels photo 731082 1

Et testamente sikrer din fremtid

HUSK at arveloven kun er gældende, hvis du ikke har lavet et testamente, som fortæller andet. Derfor er det vores klare anbefaling at få styr på testamentet, så du har et trygt fundament for dig og din familie.

Hvad hvis du og din ægtefælle har børn fra tidligere forhold? Og hvad betyder arvereglerne for dig, som bor alene?

Du kan få skræddersyet et testamente efter dine helt særlige behov og ønsker med hjælp fra Hjemsted kompetente juridiske køberrådgivere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om