Begrebet besigtigelse er et væsentligt redskab for dig som er i gang med at købe bolig. Men hvad er en besigtigelse, og hvorfor gør du klogt i at få sådan én lavet?
Det kan du læse mere om i den her artikel, hvor vi kommer med svar på alle dine spørgsmål.
Hvad er en besigtigelse?
En besigtigelse er en gennemgang af en bolig (helt eller delvist) og dens papirer med henblik på at udfærdige en købsvurdering.
Købsvurderingen skal hjælpe dig som privatperson med at finde ud af, om den bolig, du har fundet frem til, også vil være et godt køb til prisen, eller om der er problemer, så du enten skal forhandle prisen ned eller også se dig om efter noget andet.
Besigtigelsenen kan foretages af forskellige personer.
Hovedpersonen i foretagenet er dig, og du kan eventuelt være bakket op af:
- En køberrådgiver
- En byggesagkyndig
- Eventuelle specialhåndværkere til specifikke aspekter
Besigtigelsen skal verificere anmærkninger i tilstandsrapporten og elrapporten. Derudover skal den se, hvordan huset fungerer energimæssigt (energimærkerapporten), kontrollere radonrisiko og risiko for oversvømmelse, samt se efter om der er støjgener.
Alt i alt skal besigtigelsen give dig så meget information som muligt om den givne bolig, så du er sikker på at købe til den rigtige pris og uden risiko for dårlige overraskelser efter et eventuelt køb.

Hvad skal du passe på, når du skal besigtige en ejendom?
Vær opmærksom på, at den besigtigelse, ejendomsmægleren kommer med, kan være længere fra sandheden, end du reelt tror.
Ejendomsmægleren er nemlig ikke længere mægler for både køber og sælger.
Idag er ejendomsmægleren sælgers mand, og det er derfor naturligt, at vedkommende vil gøre alt for at sælge den bolig, du har interesse i.
Det vil derfor ikke komme som nogen overraskelse for dig, at vedkommende nok vil forsøge at henlede din opmærksomhed på de fantastiske aspekter af boligen, du har kig på.
Det kan ske, at en ejendomsmægler vil slå eventuelle problemer og mangler, som du påpeger, hen som mindre væsentlige og nemme at komme til livs.
Problemet er her, at det netop er problemerne og manglerne, som risikerer at komme til at gøre livet surt for dig, når de en dag kommer op til overfladen.
Og for at undgå at komme til at sidde med håret i postkassen, fordi du har lavet et fejlkøb, vil det i mange tilfælde være en rigtig god idé at lade dig vejlede og rådgive af en køberrådgiver.
Dette er specielt vigtigt, hvis du ikke har megen faglig erfaring med boligkøb og boligvurdering.
Dine allierede ved besigtigelsen: Køberrådgiveren, byggesagkyndige og forsikringen
Hvis ikke du er uddannet i byggeindustrien og ikke arbejder dagligt med besigtigelse af boliger, er det en god idé at få hjælp udefra.
Dette er for ikke at risikere at blive den lille over for ejendomsmægleren og for ikke at ryge ud i et fejlkøb.
Til at lette din opgave med besigtigelsen har du 3 potentielle allierede:
- Køberrådgiveren
- Byggesagkyndige
- Forsikringen
Køberrådgiveren
Køberrådgiveren kan vurdere om investeringen, du har i sinde at foretage er en god investering, eller om der skal ændringer til, før den bliver det.
Det kan være en stor sikkerhed for dig, hvis du har en fagmand ved din side, der ikke har interesse i, at du køber lige præcis den bolig, du er ude at kigge på. På den måde kan du undgå et dårligt køb.
Du vil få bedre overblik og indblik i boligens forhold og få mulighed for at se den bolig, du har set dig varm på, med fagmandens mere nøgterne øjne.
Byggesagkyndige
Der vil være tidspunkter, hvor det vil være relevant for dig også at inddrage en byggesagkyndig i besigtigelsen.
Dette er specielt vigtigt for at kunne vurdere mere tekniske aspekter af boligen korrekt.
Det kan for eksempel være en vvs-installatør til at se på de forskellige vand- og varmeinstallationer i boligen.
Eller det kan være en el-installatør til at undersøge, om elinstallationerne er korrekt installeret ud fra et lovmæssigt og sikkerhedsmæssigt synspunkt.
Honoraret til en professionel, som er vant til at tjekke for fejl, mangler og problemer, er sin vægt værd i guld, når vi taler om at undgå problemer senere hen.
Forsikringen
At få hjælp til at forstå eventuelle forbehold i din kommende forsikringspolice kan vise sig at være en rigtig god investering for at undgå ubehagelige overraskelser senere hen.
Der findes uafhængige professionelle med forsikringsbaggrund, som kan hjælpe dig til at forstå, om denne eller hin note i for eksempel tilstandsrapporten vil kunne skabe problemer, når du en gang har købt.
Igen er det en investering, som giver mening, fordi den forebygger mavepiner senere i forløbet.
Forsikringsmæssigt er det vigtigt at have besigtiget ejendommen korrekt for ikke at løbe ind i forsikringsforbehold og risiko for, at eventuelle fremtidige skader ikke er dækket.
Gode råd inden du skriver under
Lad dig ikke skræmme af ejendomsmægleren. Har du og dine allierede funder problemer, fejl og mangler under jeres besigtigelse, fejl som ikke er nævnt i tilstandsrapporten, er det helt på sin plads at lade vedkommende det vide, og begynde at forhandle om prisen.
Det er vigtigt under besigtigelsen at finde ud af, om tilstandsrapporten viser boligens aktuelle stand, og om den fastsatte pris afspejler boligens reelle værdi, eller om du betaler for noget, som du rent faktisk ikke får.
Er der for eksempel fugtskader under gulvet, råd i taget, lækkende vandrør eller andet, er det problemer, som skal opdages, inden du køber. Sådanne problemer vil komme til at koste dig dyrt, når du først har overtaget boligen.
Herudover fraråder vi kraftigt, at du besigtiger boligen uden at være i selskab af en byggesagkyndig eller en køberrådgiver.
Det er nemt at lade hjertet løbe af med dig. Men hvis der er en uvildig person sammen med dig, mens du besigtiger boligen, er risikoen for problemer senere mindre.
Husk at har du muligheden for det, så besøg flere boliger, inden du bestemmer dig for én bestemt.
Du vil få et bedre kendskab til boligmarkedet og dermed have bedre chancer for at gøre en handel, du vil være glad for i mange år fremover.
Det er også vigtigt at få køberrådgiveren til at lave et overslag på, hvad det vil koste at udbedre eventuelle fejl og mangler, som ikke fremgår af tilstandsrapporten.
Eventuelle istandsættelser, som ikke er nævnt, vil komme til at hvile på dig – og du bør derfor sikre dig, at salgsprisen bliver justeret herefter.
Til sidst er det vigtigt at huske, at du er bundet til den givne bolig, når du har skrevet under på købsaftalen.
Det er derfor på sin plads, at der i købsaftalen kommer til at stå et advokatforbehold for at give din boligadvokat mulighed for at lade aftalen gå tilbage, skulle vedkommende finde fejl og mangler eller have forbehold for aftalens validitet.