Det kan være fristende for mange boligkøbere og investorer at købe en bolig på tvangsauktion. Der kan være mange penge at spare, men dertil…

Undersøg boligen grundigt

Det kan være fristende for mange boligkøbere og investorer at købe en bolig på tvangsauktion. Der kan være mange penge at spare, men dertil følger også en stor risiko. Du køber nemlig “som beset”, og det kan derfor blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke ser dig for.

Bedøm indlæg

Vi har derfor samlet 5 vigtige ting, du bør vide, hvis du overvejer at købe bolig på tvangsauktion.

Som køber af tvangsauktionsboliger er det specielt vigtigt, at du får undersøgt boligen ekstra grundigt. Du har nemlig hverken adgang til tilstandsrapport, elinstallationsrapport eller mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring. Det betyder også, at du som køber ikke har fortrydelsesret, og at du køber “som beset”.

Når der ikke er en tilstandsrapport tilgængelig, betyder det, at der potentielt kan være fejl på blandt andet boligens vvs og elinstallationer. Derudover kan der være risiko for fugt i husets fundament. Derfor kan det være klogt at alliere sig med en byggesagkyndig, som kan give sin vurdering af husets tilstand under fremvisningen.

Læg en plan før auktionen

Inden auktionen bør du lægge dig fast på, hvilken pris du maksimalt vil betale for boligen. Grunden til, at det kan være en fordel at lægge et fast budget på forhånd, er, at du undgår at blive grebet af stemningen under budrunderne. Det kan nemlig resultere i, at du køber boligen til en højere pris, end du egentlig havde lyst til. 

Du skal nemlig også huske at tænke på, at dit bud er bindende. Det kan altså ikke annulleres, når det først er givet.

Alle personer, som byder på en tvangsauktionsbolig, skal kunne stille en form for sikkerhedsgaranti for deres bud. Det kan være i form af en bankgaranti eller et kontantbeløb. Nogle fogedretter i Danmark accepterer, at der kun stilles en lille sikkerhedsgaranti i form af et kontantbeløb på mellem 7.000-25.000 kroner, som skal betales med det samme.

Efter syv dage skal den store sikkerhedsstillelse betales, og hvis ikke dette sker, tilbageholder fogedretten det kontantbeløb, som blev lagt under auktionen.

tvangsauktion

Dét skal du betale for i en tvangsauktion

Hvis du går hen og vinder budrunden, og dermed får boligen, skal du også være bekendt med størstebeløbet. Størstebeløbet består af omkostninger til rekvirentadvokaten, panthavere og kreditorer. Dette beløb kan løbe op i 50.000 kroner eller mere. Ydermere skal du som køber også betale auktionsafgift og tinglysningsafgift. Det er derfor vigtigt, at du opmærksom på, at købesummen godt kan blive væsentligt højere end dit bud.

Juridisk hjælp er en fordel 

Hvis du som førstegangskøber overvejer at investere i en bolig på tvangsauktion, kan det være en stor hjælp at bruge en boligadvokat. De mange særlige forhold og omstændigheder ved tvangsauktionen gør nemlig købet særlig risikopræget. Boligadvokaten kan hjælpe dig med at forstå salgsmaterialet og kan lave beregninger på, hvad du som køber skal betale udover auktionsbuddet.

Boligadvokaten kan også hjælpe dig med at udarbejde berigtigelsen på handlen i form af skødet, som er et dokument, som fastslår, at du er den retmæssige ejer af boligen.

Undersøg boligmarkedet 

Før du går ind i en tvangsauktion, er det vigtigt at undersøge boligens nærmarked. Det du skal være opmærksom på, er bolig- og kvadratmeterpriserne i omegnen. Dét, du med fordel kan gøre, er at undersøge, om der er boliger i nærområdet, som for nyligt er blevet solgt. Derudover bør du undersøge tilstanden af disse huse. 

Måden hvorpå man normalvis vurderer ejendomme, er ved at fastsætte en belåningsværdi. Man kommer frem til denne værdi ved at gennemgå ejendommens tingbogsoplysninger. Dernæst omfatter vurderingen også en gennemgang af ejendommens tilstand, beliggenhed og ejendomme tilsvarende i nærområdet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om