Når du køber bolig med en partner, er det vigtigt, at I har styr på juraen. For hvem arver hvem, og hvordan er det lige, at et testamente fungerer?

Testamentet sikrer din partner, hvis du dør

Når du køber bolig med en partner – uanset om I er gift eller ugift – er det vigtigt, at I har styr på juraen. For hvem arver hvem, og hvordan er det lige, at et testamente fungerer?

Bedøm indlæg

Selvom et testamente hverken lyder specielt festligt eller optimistisk, så er det et vigtigt valg, da I binder jer økonomisk til hinanden i mange år. Og testamentet kan sikre den længstlevende i tilfælde af dødsfald.

pexels pixabay 261621 1

Arvereglerne bestemmer, hvem der arver dig

I dansk ret finders der klare arveregler, der bestemmer, hvem der arver dig, når du dør. Er du gift med din partner, og I har børn, arver partneren 1/3 af dig, og børnene arver resten. Er I ikke gift, er det dine børn eller børnebørn, der arver dig. Har du hverken børn eller børnebørn, er det dine forældre, der arver dig.

Det betyder, at din partner – uanset om I er gift eller ej – ikke er sikker på at arve jeres fælles bolig. Vil man beholde boligen, skal man købe børnene eller forældrene ud af boligen. Og det kan blive rigtig dyrt. I mange tilfælde er din partner nødt til at gå fra hus og hjem for at betale dem deres arv.

Men med et testamente kan dine efterladte undgå dette scenarie, og din partner kan blive boende i boligen.

Lav et testamente – og bestem, hvem der skal arve dig

I et testamente kan du stort set selv bestemme, hvem der skal arve dig. Dog er din ægtefælle, børn og eventuelt børnebørn tvangsarvinger. Det betyder, at de har krav på at arve en del af din formue.

Du kan testamentere op til 87,5% af din ejerandel i boligen til din partner. Det betyder, at din partner kun skal betale børnene 12,5% som tvangsarv af andelen, og det kan man ofte gøre med pengene fra pension eller livsforsikringer.

Har du ikke lavet et testamente, er det som sagt arvereglerne, der bestemmer, hvem der arver dig. Og det ændrer sig alt efter jeres situation. Hvis I vil sikre hinanden bedst muligt, skal I oprette et testamente.

Det er derfor en god idé, at du allierer dig med en advokat, der har speciale i arveret. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål og blive rådgivet om, hvordan du laver et testamente, der tilgodeser de relevante parter.

pexels jasmine carter 888899

Sådan sikrer I jer, hvis I går fra hinanden

Et testamente er fornuftigt at få lavet i tilfælde af, at din partner eller du dør. Derimod sikrer en samejeoverenskomst jer begge, hvis I går fra hinanden, og I ejer en bolig sammen. I samejeoverenskomsten kan I skrive, hvor mange penge I hver især investerer i boligen. Så er I sikre på at undgå unødvendige konflikter, hvis I går fra hinanden. Her skal I også tage fat i en advokat, hvis I vil have den rette rådgivning til, hvad samejeoverenskomsten skal indeholde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om