Tinglysning af skøde. Det lyder som ret kompliceret jura. Eller i hvert fald lyder det som noget, ikke alle forstår. Men det kan faktisk også…

Hvad betyder tinglysning?

Tinglysning af skøde. Det lyder som ret kompliceret jura. Eller i hvert fald lyder det som noget, ikke alle forstår. Men det kan faktisk også forklares helt kort.

Bedøm indlæg

At tinglyse fast ejendom betyder kort forklaret, at man stadfæster ejerforholdet på officiel vis.

Det vil i forbindelse med et boligkøb betyde, at skødet på boligen tinglyses og det nye ejerforhold dokumenteres.

Når en tinglysning er gennemført, er det officielt stadfæstet, hvem der ejer og har brugsret over en ejendom.

Hvem, hvad, hvor

I princippet står det alle frit for at tinglyse et skøde. Siden 2009 er tinglysningen i Danmark foregået elektronisk på tinglysning.dk

Selvom du har lyst til selv at tinglyse et skøde, er det dog en god idé at lade en professionel rådgiver (advokat, ejendomsmægler eller lignende) stå for tinglysningen. Både for at sikre, at alt går helt rigtigt til, men også fordi den professionelle rådgiver som regel har en ansvarsforsikring, der dækker, hvis noget går galt.

jumpstory download20200320 121617

Hvad koster det at tinglyse et skøde?

Enhver tinglysning har en tinglysningsafgift. Som hovedregel er prisen for tinglysning af fast ejendom ved ejerskifte (tinglysning af skøde for enfamiliehuse, ejerlejligheder og fritidshuse) kr. 1.750. kr. + 0,6% af købesummen. Denne afgift skal betales til staten.

Men hvem skal betale tinglysningsafgiften? Det er faktisk ret interessant, for det afhænger i vid udstrækning af, hvor i landet, du befinder dig. I langt de fleste bolighandler vest for Storebælt deles tingslysningsafgiften lige mellem køber og sælger, mens den øst for Storebælt betales af køber alene.

Du bør altid have en rådgiver til at hjælpe dig med alle de formelle ting, der vedrør dit kommende boligkøb, så du er sikker på, at der er styr på det hele fra starten af. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om