Ferietid giver plads til drømme. Også når det handler om boligdrømme. Og måske hører du til dem, der har tilbragt tid med at gennemtrevle…

Drøm og virkelighed skal matche

Men hvad så, når du finder det? Hvordan skal det finansieres og hvilke lånetyper, er de rigtige for dig?

Bedøm indlæg

De fleste, der søger efter en ny bolig, starter med at forhøre sig i banken om, hvor meget de kan låne. Men én ting er det konkrete beløb, som bankmanden (eller damen) smækker på bordet. Noget helt andet er alle de efterfølgende beslutninger om, hvordan lånet skal finansieres.

Når banken kommer med et tal, så er det udregnet ud fra dit nuværende forbrug sammenlagt med de forventede omkostninger ved at bo i den nye bolig – altså afbetalinger på lån, ejendomsskatter mv. Og der kommer rådighedsbeløbet i spil. 

Det er jo helt enkelt sådan, at drømmeboligen skal matche virkeligheden. Det nytter ikke noget, at du forelsker dig i en skøn patriciervilla til 7 millioner, hvis banken mener, at din økonomi passer til et rækkehus til 2 millioner.

Men det er jo somme tider muligt at rykke en smule ved beløbet. Måske har I ikke brug for to biler? Eller måske venter jobskifte og lønstigning lige om hjørnet.

Tag alle detaljerne med, når du taler med banken om beløbet. Og spørg gerne flere banker. Der kan være enorm forskel på de svar, du får.

jumpstory download20200320 134448

Vælg det rigtige lån

Når du er så langt, at du har fået et beløb og måske endda har fundet den helt rigtige bolig til dig. Drømmehuset eller den perfekte lejlighed. Så er næste skridt at vælge finansiering. For der findes et utal af lånetyper, du skal vælge imellem. Her kan du med fordel tage en snak med uvildig finansieringsrådgiver, som vil kunne hjælpe dig med at få et økonomisk overblik.

Din bankrådgiver kan måske nok forklare dig om de forskellige lånetyper, men husk på, at vedkommende er en sælger, der først og fremmest varetager bankens interesse. Så medmindre du er helt inde i regler og konsekvenser, når det kommer til valg mellem fastforrentet lån eller lån med variabel rente, afdragsfrie lån eller om lånet skal have en løbetid på 1, 5, 10 eller 30 år, så er det en virkelig god idé, at du allierer dig med en uvildig økonomisk rådgiver.

Faktisk er det en god idé at få en rådgiver med på sidelinjen helt fra start. F.eks. nu, hvor du sidder og drømmende kigger på boliger på nettet. For hvis du allerede før det første besøg i banken, har fået hjælp og rådgivning fra en økonomisk rådgiver, er du langt bedre rustet til samtalen. Og den forhandling, der faktisk kan og bør finde sted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om