Hvornår skal du sende en ansøgning om byggetilladelse? Og hvor skal du søge om den? Og hvorfor? Vi giver dig her en kort gennemgang…

Hvorfor skal du have en byggetilladelse?

Hvornår skal du sende en ansøgning om byggetilladelse? Og hvor skal du søge om den? Og hvorfor?
Vi giver dig her en kort gennemgang af byggetilladelsen, og hvordan du søger om den.

Bedøm indlæg

En byggetilladelse er kort sagt den tilladelse, du skal have, hvis du drømmer om nybyggeri, at bygge til eller at bygge om. Byggetilladelsen er påbudt ved lov og udstedes af den kommune, du bor i.

Byggetilladelsens primære formål er at sørge for, at de gældende byggetekniske regler på området overholdes, og at der for eksempel ikke bygges i naturfredede områder eller i modstrid med gældende lokalplaner.

Der er desuden en række regler for, hvor stor en procentdel af byggegrunden der må bebygges. Typisk må du bygge på 30 procent af en grund til normal parcelhusbebyggelse.

Digital ansøgning om byggetilladelse

Din ansøgning om byggetilladelse kan i alle kommuner sendes digitalt, hvilket letter processen for både dig og kommunen. Du skal være opmærksom på, at det ikke længere er muligt at søge om byggetilladelse per brev eller mail. Tiderne har ændret sig, og kommunerne har fulgt med tiden.

Du finder det digitale ansøgningssystem på Byg & Miljø, som er relativ overskuelig. Du bliver her guidet hele vejen igennem den digitale ansøgningsproces. Systemet viser trin for trin, hvilke oplysninger du skal indtaste.

Overordnet set skal din ansøgning om byggetilladelse indeholde følgende:

  • En udførlig plan over byggeprojektets detaljer
  • Information om højdemål, breddemål, kvadratmetermål
  • Redegørelse for vejskel, tagmateriale og kloakforhold
  • En liste over eventuelle dispensationer samt midlertidige byggekonstruktioner

Du skal dog være opmærksom på, at der stilles store krav til selve ansøgningen. Byg & Miljø anbefaler selv, at du tager kontakt til en professionel rådgiver, da selve ansøgningen kræver stor faglig og kan for de fleste være meget kompleks.

Når kommunen har givet dig en byggetilladelse, gælder den i ét år. Hvis du ikke påbegynder dit byggeprojekt inden for dette år, skal du søge om en ny byggetilladelse. Kommunen har ikke mulighed for at forlænge byggetilladelsens gyldighed.

jumpstory download20200310 112127

Sådan ved du, om dit byggeri kræver en byggetilladelse

Det første du skal gøre, inden du går i gang med at bygge, er at finde ud af, om dit byggeprojekt kræver en byggetilladelse, en byggeanmeldelse eller ingenting overhovedet.

Der er forskel på, hvad forskellige former for byggeri kræver. En fin tommelfingerregel, som du kan bruge til at orientere dig efter, er, at boligændringer af husets indre typisk ikke kræver en byggetilladelse eller en byggeanmeldelse, så længe der ikke ændres på afløbsforholdene eller foretages elinstallationsændringer.

Det samme gør sig gældende i forhold til små byggerier, der ikke er tiltænkt beboelse. Hvis du bygger et lille redskabsskur på mindre end 10 kvadratmeter, behøver du faktisk ikke at søge om byggetilladelse hos kommunen.

Ifølge en ny reglementsændring, der trådte i kraft i sommeren 2017, behøver du heller ikke at søge om tilladelse til at opføre små bygninger som for eksempel drivhuse, carporte eller haveskure, hvis de tæller mellem 30 og 50 kvadratmeter. Hvis du derimod har tænkt dig at rive dit hus ned med henblik på at bygge et nyt, så skal du have en byggetilladelse. Det samme gør sig gældende, hvis du skal have foretaget større ændringer inden i huset.

Store byggeprojekter kræver altid en byggetilladelse. Med ’store byggeprojekter’ menes byggeri, der er over 50 kvadratmeter – og al byggeri, som er tiltænkt menneskelig beboelse. Det kan for eksempel være en sommerhusbolig, en udestue eller en udvidelse af etagerne.

Der er temmelig mange regler, og meget du kan komme i tvivl om, når du skal bygge. Du bør altid kontakte og rådføre dig med din kommune såvel som relevante fagfolk, så du ved, om du skal indhente byggetilladelse til dit planlagte byggeri. 

pexels photo 834892 3

Hvor lang tid går der fra byggeansøgning til byggetilladelse?

Der er stor forskel på, hvor lang tid der går fra byggeansøgning til godkendt byggetilladelse. Nogle kommuner er hurtigere end andre, og kan give dig byggetilladelse på ganske få dage. Men du kan også risikere, at det tager kommunen mange måneder. Det er desværre ikke unormalt.

Hos Hjemsted anbefaler vi, at du får sendt ansøgningen om byggetilladelse afsted i god tid, så du ikke skal vente alt for længe på at komme i gang med byggeriet.

Du kan med fordel klikke dig ind på din kommunes hjemmeside. Mange kommuner oplyser, hvor lang behandlingstiden er. Dette kan give dig overblik over, hvornår du kan forvente at påbegynde byggeriet, så du allerede nu kan gå i gang med at planlægge byggeprocessen.

Må du bygge uden en byggetilladelse?

Det korte svar er nej. Det er en dårlig idé at påbegynde et byggeri, før kommunen har givet dig byggetilladelse. Sagen er den, at du i værste fald kan risikere, at du skal rive byggeriet ned, hvis byggeriet ikke overholder de gældende regler på området.

Derudover vil der typisk blive udstedt bøder i varierende størrelsesorden. Du kan også løbe ind i det problem, at du ikke ligger inde med en godkendt byggetilladelse i forbindelse med videresalg af boligen.

Erfarne rådgivere anbefaler, at du ikke lader dig friste, men væbner dig med tålmodighed, indtil godkendelsen er på plads – så kan du bygge med god samvittighed.

Hvad koster en byggetilladelse?

Der kan være store forskelle på prisniveauet, når det kommer til byggetilladelser. Det afhænger – ligesom med den forventede behandlingstid – af, hvilken kommune der er tale om.

Kommunerne fastsætter selv prisen på byggetilladelser, og derfor varierer de ganske betydeligt. 22 kommuner i Danmark gør det kvit og frit, mens andre kommuner tager tusindvis af kroner for behandling af byggesager. Nogle år er det desuden billigere end andre. Så prisforskellene afhænger både af, hvornår og hvor man ansøger.

Kommunens pristakster er beregnet ud fra et estimat af sagsomkostningerne og er angivet i timepris. De dyreste kommuner er Allerød, Brønderslev, Esbjerg, Rødovre og Hørsholm. I Hørsholm kommune, som er den dyreste kommune, er den gennemsnitlige timepris hele 937 kroner, hvorimod Middelfart Kommune, som er den billigste, gennemsnitligt tager 300 kroner i timen.

Hvis du vil have en idé om, hvad byggetilladelsen i din kommune koster, kan du med fordel tage et kig på Dansk Byggeris opgørelse over priserne i de forskellige kommuner i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om