Du er ved at være færdig  med at bygge nyt hus, og det kribler i fingrene for at kunne flytte ind. Men før du kan flytte ind i det nybyggede hus, så kræver det en ibrugtagningstilladelse.

Vi ser på færdigmelding af dit hus samt ibrugtagningstilladelser i dagens artikel.

2.6/5 - 5 Stemmer

Hvad skal du være opmærksom på, når du er færdig med at bygge?

Det er yderst fristende at tro, at arbejdet på dit nye hus er overstået, når byggeriet står færdigt. Men det er det ikke.

Du skal nemlig meddele kommunen, hvori din nye ejendom ligger, at byggeriet nu står færdigt, og at det er klart til ibrugtagning.

Denne færdigmelding kan gives til kommunen, også selv om byggeriet ikke står helt færdigt. I dette tilfælde gælder specielle regler.

Kontakt dem derfor for at finde ud af, hvordan færdigmeldingen vil foregå, både hvis huset er helt færdigt, og hvis det ikke er det.

I flere kommuner kan du melde byggeriet færdigt online og uploade de dokumenter, kommunen beder om, direkte til deres server.

kitchen

Hvilke dokumenter inderholder en færdigmelding?

En færdigmelding indeholder for eksempel tegninger over byggeriet, dokumentation for tegning og betaling af byggeskadeforsikring, beregninger samt anden information som blandt andet understreger, at reglerne i byggereglementet er overholdt.

borger.dk kan du downloade en færdigmeldingsblanket, som du også har mulighed for at udfylde online.

Ofte kan du finde værdifuld information på kommunens hjemmeside om, hvordan du gør, når du skal færdigmelde et byggeri.

Tag derfor altid et kig for at sikre dig, at du har alt materiale ved hånden, inden du starter processen.

Tjek også Bygningsreglementet for at finde yderligere information.

Du har ansvaret

Husk at det er dig som ejer af grund og bygning(er) som har ansvaret for, at love, forordninger, lokalplaner og servitutter er blevet overholdt igennem hele byggeprocessen og at byggeriet dermed er i orden.

Til bevis for dette er det nødvendigt, at du sammen med din ansøgning om ibrugtagningstilladelse indsender den relevante dokumentation.

Denne kommer i sidste ende til at attestere, at arbejdet er blevet gjort i henhold til alle gældende love, og at huset opfylder alle krav for at kunne bruges til beboelse.

Hyr en byggerådgiver

Det er en rigtig god idé at have en byggerådgiver ved hånden. At bygge et hus er som regel noget, du kommer til at gøre maksimalt et par gange i dit liv, og bliver det ikke gjort rigtigt, risikerer du at smide en masse tid, penge, kræfter, energi og lange søvnløse nætter lige i skraldeposen.

Og det ville være brandærgerligt ikke at kunne tage dit nye hus i brug, fordi der er dette eller hint problem. Derfor er det en god ide at have hjælp fra et menneske, som professionelt følger den slags processer flere gange om året – for at undgå ubehagelige overraskelser som for eksempel ikke at kunne flytte ind i dit nye hus!

Hvad er en ibrugtagningstilladelse?

En ibrugtagningstilladelse er meget enkelt sagt en attest, som giver dig lov til at begynde at benytte din nye ejendom.

Alle byggearbejder, som du har fået byggetilladelse af kommunen til at opføre, skal ligeledes have en ibrugtagningstilladelse, som attesterer, at alle lovforhold og regler er overholdt og opfyldt.

Når du har færdigmeldt dit byggeri og indsendt al den nødvendige dokumentation, så er det kommunens tur. Din ansøgning skal behandles og er alt i orden, vil du få en ibrugtagningtilladelse, det som også kaldes en bygningsattest.

En ibrugtagningstilladelse er en attest på, at alle forhold og forskrifter vedrørende byggelovgivningen, miljøkrav, bygningsreglementet, brandsikkerhed og så videre er overholdt.

Tilladelsen er ikke din personligt men vil fra udstedelsesdatoen altid følge med huset, når dette i fremtiden vil overgå til andre end dig.

Fremtidige ejere skal dermed ikke stille med en ansøgning om en ny ibrugtagningstilladelse (med mindre de bygger så meget om, at det er nødvendigt med en byggetilladelse) men kan bede kommunen om et duplikat.

Et godt tip til dig som har behov for en ibrugtagningstilladelse

Det er en god idé fra starten af dit byggeprojekt at klarlægge, hvilken form for dokumentation kommunen vil bede om, når dit nye hus står færdigbygget. Ved at starte processen bagfra og med det samme sørge for at samle de nødvendige papirer, vil du lette denne del af opgaven for dig selv, den dag huset står færdigt.

Papirarbejde er altid trivielt og trælst at skulle stå med, specielt når du gerne vil flytte ind og tage dit nye hus i brug med det samme.

Derfor anbefaler vi, at du går til dette arbejde fra starten af projektet og dermed løbende samler de data, du skal bruge. Så kommer du ikke til at stå over for denne opgave senere i forløbet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

19 − 11 =

Artikler du måske vil synes om