Håndværkerne havde svært ved at se potentialet i det gamle byhus fra 1878. Men det afholdte ikke Rikke og Sebastian fra at trække i arbejdstøjet og kaste sig over renoveringsprojektet. Her er deres bedste tips…

Da Rikke Gejl Jensen og Sebastian Duus viste to håndværkere fra deres omgangskreds deres nye hus for første gang, udbrød den ene forsigtigt ”det har I da ikke købt, vel?”. Den anden sagde måbende: ”Hold da kæft, det er der meget arbejde i”. Begge håndværkere syntes umiddelbart, at det virkede som en noget ”bøvlet omgang”, fordi huset var så gammelt og i flere plan.

Bedøm indlæg

Men det afholdte ikke det jyske power couple fra at trække i arbejdstøjet og kaste sig over renoveringsprojektet. I dag er de glade for, at de ikke på forhånd vidste, hvad der ventede dem. Samtidig er de ikke afskrækkede fra at gøre det igen. Her kommer deres bedste råd.

Praktik over æstetik

På trods af at Rikke og Sebastian begge kun er 27 år, har de allerede tidligere renoveret en lejlighed. Det var derfor med en vis portion erfaring, at de kastede sig ud i at modernisere det gamle byhus ved jernbanen i Aarhus C. De havde fra deres seneste renoveringsprojekt lært, at praktik er vigtigere end æstetik.

– Den største fejl ved vores sidste renovering var, at vi prioriterede æstetikken over funktionaliteten. Vi satte for eksempel ingen døre mellem rummene, fortæller Rikke, mens Sebastian uddyber:

– Vi var meget optagede af, at det hele skulle være lyst og rummeligt. Men det viste sig jo at være vildt upraktisk, at man ikke kunne lukke døren, når den ene ville have arbejdsro, og den anden blendede en smoothie, nikker Sebastian over til Rikke, som modtager hentydningen med et smil og tilføjer:

– Ja, denne gang har vi fokuseret på at få meget skabsplads, en stor skraldespand i køkkenet og flere døre.

hipsterhouse tre

Rikke og Sebastian er meget detaljeorienterede og er ikke gået på kompromis med materialerne. Deres stikkontakter og dørhåndtag matcher gennem hele huset, og deres vinkøleskab er nøje udvalgt, så det passer i stil og æstetik.

Med investeringen for øje

Selvom Rikke og Sebastian har tænkt over praktikken, så er der ingen tvivl om, at de begge er både detaljeorienterede og går op i kvalitet. De har tænkt meget over valg af materialer – især med et investeringsperspektiv for øje.

– Vi har tænkt meget over, at renoveringen skal kunne holde sig selv hjemme rent økonomisk. Hvis vi lavede et IKEA-køkken og laminatgulv, ville det nok ikke være den bedste investering i fremtiden, siger Sebastian og fortsætter:

– Derfor har vi prioriteret de bedste materialer hele vejen igennem. Trappen er for eksempel lavet i egetræ, hvilket selvfølgelig ikke var den billigste løsning.

Parret har tænkt meget over at holde en rød tråd gennem hele husets indretning. De har eksempelvis sorte håndtag og stikkontakter, som matcher, og de har fået specialdesignet et vinkøleskab, så det passer perfekt til køkkenet.

hipsterhouse interview

Da vi besøgte Hipster House, fik vores journalist, Emma, en god snak med Sebastian og Rikke i den lyse tilbygning, som ligger i forlængelse af køkkenalrummet.

Teamwork er nøglen

Hovedingrediensen i opskriften på en succesfuld renovering er, ifølge Sebastian og Rikke, teamwork. De elsker at være kreative sammen, og selvom det kan være hårdt for parforholdet at bruge så meget energi på et projekt ved siden af to fuldtidsjobs og uden fast bopæl, er både processen og resultatet det hele værd.

– At gå fra idé til handling er virkelig fedt. Jeg elsker alt det kreative og alt det, vi skaber sammen, når vi kaster os over sådan et projekt. Det er virkelig en god følelse, når det lykkes og man er i mål, siger Rikke og fortæller videre:

– Men altså, de sidste seks måneder har vi holdt Ø-råd, når en af os skulle have lov til at tage et par timer væk fra renoveringen for at tage et spil padel tennis. Så det har da været intenst.

hipsterhouse front

Procesbilleder af husets tilbygning. Højre billede er undervejs, mens venstre billede viser det færdige resultat. Haven, som deles med to nabohuse, er det næste projekt, som Rikke og Sebastian skal i gang med.

Hvad ville I have gjort om?

Selvom Rikke og Sebastian selv har stået for at planlægge og udføre det meste af totalrenoveringen over de seneste syv måneder, afviser de ikke at kaste sig over et nyt renoveringsprojekt på et tidspunkt. Men lige nu er det godt tilfredse med endelig at være flyttet ind i deres moderne byhus, hvor de har den pulserende midtby i baglommen.

Siden deres ejerlejlighed på Langenæs blev overtaget af nye ejere for flere måneder siden, har de boet forskellige steder: I en fremlejet kælder, hos forskellige venner, og senest har de haft base i deres fælles bil. Det er dog ikke noget, de vil anbefale.

– Næste gang vil vi helt sikker overveje at betale dobbelt husleje og ikke gå på kompromis med vores boligsituation, mens renoveringen står på, fortæller Sebastian, mens Rikke uddyber:

– Ja, det er virkelig godt givet ud at bo ordentligt, mens man renoverer. Det skaber overskud og energi at kunne få et varmt bad og sove i sin egen seng.

Der er ikke meget, som Rikke og Sebastian decideret fortryder, når det kommer til totalrenoveringen. Dog er de kede af, at de ikke fik en arkitekt til at lave tegninger af tilbygningen.

– Det havde gjort hele processen så meget nemmere, siger Sebastian og fortsætter:

– Vi ville også gerne have trukket vand i haven. Men det fandt vi først ud af, efter vi havde støbt.

– Generelt set skulle vi nok have forberedt os noget bedre. Men det er så svært, for hvad er det lige man skal forberede sig på? Det finder man jo først ud af, når man står midt i det, siger Rikke, og Sebastian nikker.

hipsterhouse rikke og sebastian

(1) Hipster House set fra gaden. Der er entré fra haven på modsatte side. (2) Ifølge Rikke og Sebastian er teamwork nøglen til et succesfuldt renoveringsprojekt.

Rikke og Sebastians 7 bedste renoveringstips

  • Gør det rigtigt fra start, og undgå at processen bliver mere besværlig
  • Følg montagevejledningerne til punkt og prikke
  • Bo ordentligt mens I renoverer – det giver energi at have en fast base
  • Vær tidsrealistiske og lyt til fagpersonernes vurdering
  • Undersøg markedet grundigt fra start – er det en økonomisk god investering?
  • Tænk over valg af materialer i forhold til investeringsperspektivet
  • Prioriter praktik over æstetik og find løsninger, som kan begge dele
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om