Ønsker du mere lys i din bolig og mulighed for at forbedre luftcirkuleringen og indeklimaet? Så kan en altan være det svar, du leder efter.
Men hvad koster det at få en altan? Hvem skal du spørge om tilladelse til at bygge den? Hvor kan den placeres, og hvordan vælger du, hvilken type altan som er rigtig for dig? I denne mini-guide får du en række svar, som kan hjælpe dig til at forstå, om en ny altan er det rigtige valg for dig.

Hvad koster en ny altan?
Hvad koster det at bygge en ny altan? Det er svært at svare på. Det kommer an på en mængde faktorer, som kan variere meget.
For det første er det en god idé at blive klar over, om din altan er den eneste, som skal laves. Er den det, skal du regne med en højere pris.
Der vil være faste omkostninger ved at få et byggefirma til at installere en altan. Omkostninger som ikke vil variere, hvad enten vi taler om en enkelt altan eller ti altaner
Det bygger for eksempel på
- Beregning af altanens pris
- Tegning af altanen
- Opsætning af stillads
Er I derfor flere som ønsker altan, så bliver disse omkostninger fordelt på alle de altaner, som skal konstrueres, og du er derfor ikke alene om at afholde dem.
For det andet skal du overveje, hvor altanen skal placeres, og hvad størrelse den skal have. Det er en ting at bede et byggefirma om at lave dig en fransk altan, noget helt andet er at få dem til at lave en altan, som omkranser din bolig.
For det tredje er materialevalget vigtigt. Skal altanen laves i stål, beton eller aluminum? Skal den have gennemsigtigt gulv eller rækværk i smedejern? Vil du have et design som kræver specielle materialer, for eksempel træ?
Alle disse valg er med til at få prisen til at skyde i vejret.
Som regel skal du regne med at komme af med cirka 300.000 kroner hvis du er den eneste, som skal have altan, mens du kan være heldig at få prisen 150.000 kroner ned, hvis I er flere om at få altan.
Da priserne kan variere ret meget fra firma til firma, er det altid tilrådeligt at indhente pristilbud fra flere forskellige firmaer, så du kan vælge netop den løsning, du synes passer dig, din bolig og din pengepung bedst.


Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på din nye altan. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!
Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯Altan – prisen baseres også på typen
Når du går igang med “Projekt Altan”, skal du ikke bare overveje, hvilke materialer som skal benyttes til din nyanskaffelse, men også hvilken type altan er den bedste for dig. Her er en kort liste over de forskellige typer altaner og deres karakteristika.
En fransk altan er i praksis blot en altandør med et rækværk foran. Det er den billigste altanløsning, du kan få, men samtidig et gode for dig, idet blot det at kunne åbne en dør ud giver mere lys, mere luft og et bedre indeklima.
Et minus er, at der ikke vil være mulighed for at gå ud, da altanen ikke har gulv.
En spansk altan ligner meget den franske altan. Men i denne situatione vil du have en smal repos til at stå på, eller hvor du kan sætte et lille bord, et par potteplanter eller en taburet.
Selv om altanen ikke er så stor, kan du sagtens finde plads til at være kreativ. Og alene det at have en spansk altan giver, som ved den franske, mere lys og luft til din bolig.
Har du muligheden, så overvej at konstruere en tagaltan. Der vil være frit udsyn og ingen til at genere dig fra oven. Og ofte vil denne konstruktion give et helt særligt pift til dit hjem – også den dag, du gerne vil sælge det.
En tagaltan garanterer dig også mere privatliv, en fordel du ikke vil have på de andre altantyper.
Tilsidst er det på sin plads at sige to ord om stålaltaner. Stålaltanen er stilren, elegant og egnet til rigtig mange boligtyper. Og så opfylder den ofte kravene fra kommunen om, at altanen skal matche boligens byggestil.
I den senere tid er det blevet stadig mere almindeligt at mikse stål med aluminium, når der skal bygges altan. Det giver mindre vægt og husene kan bedre bære denne slags altaner. Og så giver det ofte altanen et lidt mere råt udseende, som passer godt til mange boligejeres personlighed.

Altan i gård eller på gade?
Skal du have altan på husets facade eller i gården? Hvad siger reglerne i din kommune? Husk endelig at finde ud af, om du frit kan vælge altanens placering, eller om der er regler, som bestemmer, hvordan din altan må se ud, og hvor den skal placeres.
Ønsker du at føje en altan til din lejlighed skal du have kontakt til ejer- og andelsforeningen og have en byggetilladelse. Bor du i hus, er det kommunen, du skal henvende dig til for at få byggetilladelsen.
Husk dørvalg
Det er væsentligt, hvordan din altan skal se ud. Men vær også opmærksom på, at valget af din altandør kan være næsten lige så vigtigt som resten af projektet.
Altandøren giver mulighed for at få mere eller mindre lys ind i dit hjem, og du kan bestemme, om den skal åbne udad eller indad. Dette kommer også meget an på, hvilken altantype du har valgt. Valg af materiale er også afgørende for, om dit altanprojekt bliver vellykket.
Når du vælger at anskaffe en altan, så husk, at en af grundene til at få denne nyanskaffelse ikke kun er mere lys, bedre luftcirkulering og mulighed for at åbne en dør i stedet for blot et vindue. En altan giver din bolig større værdi, så i tilfælde af salg kan den vurderes bedre, og du opnår en højere pris.