Står du overfor et boligkøb, er der mange ting at være opmærksom på. Det er bl.a. vigtigt at finde en dygtig rådgiver, som kan guide dig bedst muligt gennem forløbet…

Få den rette rådgivning til dit boligkøb

Står du over for et boligkøb, er der mange ting at være opmærksom på. Én af de ting er så afgjort, hvem der kan rådgiver dig bedst muligt før, under og efter dit boligkøb.

Bedøm indlæg

Det kan godt være, at du er glad for den ejendomsmægler, som har hjulpet dig med at finde din drømmebolig. Men uanset hvor sympatisk mægleren er, må han faktisk ikke rådgive dig.

En ejendomsmægler er sælgers rådgiver. Det er en sandhed, som nok kommer bag på de færreste. Alligevel er der mange boligkøbere, der fejlagtigt tror, at ejendomsmægleren også er deres rådgiver.

Og ganske ofte kaster ejendomsmægleren sig gerne ud i rådgivningssituationer med en boligkøber, selvom det faktisk ikke er lovligt for vedkommende at rådgive begge parter i et huskøb.

close up furnitures greeting 1415854 1

Eksperterne er enige

Du kan som boligkøber godt hyre en ejendomsmægler til at rådgive dig i din proces. Der findes såkaldte købermæglere, der lever af netop dette. Men disse køberrådgivere har ikke nødvendigvis den samme ansvarsforsikring som f.eks. en boligadvokat.

Så se dig godt for, når du vælger rådgiver til dit huskøb. Du kan ikke få rådgivning af den ejendomsmægler, der også repræsenterer sælger i din bolighandel. Det er ikke tilladt.

»Ejendomsmægleren er udelukkende sælgers rådgiver, og ejendomsmæglerens opgave er helt enkelt at sikre, at sælgeren får sin ejendom solgt på bedst mulige vilkår,« skriver advokatfuldmægtig Indira Beckovic i en artikel i Ugeavisen MidtSyd (10. april 2018).

Yderligere understreger hun, at »som boligkøber er det vigtigt, at du får rådgivning hos en, som udelukkende er på din side.«

Trods dette, vælger mange boligkøbere enten at klare sig selv eller benytte sig af ejendomsmæglerens råd. I en undersøgelse foretaget af Boligsiden i marts 2018, svarer kun 25% af de adspurgte boligkøbere ja til, at de planlægger at få hjælp af en uvildig rådgiver til deres næste boligkøb.

Boligøkonom Birgit Daetz er overrasket over tallene i undersøgelsen og udtaler i en artikel bragt i Boligmarkedet Østjylland (4. maj 2018), at »mange glemmer, at de fleste aktører i en bolighandel driver en forretning, og selvom køberrådgivning også er en udskrivning, kan det være penge givet godt ud.«

Eksperterne er i hvert fald enige om, at en boligkøber er ringere stillet end en sælger, hvis han eller hun ikke sørger for at anskaffe sig professionel, uvildig rådgivning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om