Du har nok hørt begrebet ‘købermægler' før, men ved du, hvad det dækker over?

Købermægleren er din rådgiver, når du køber bolig

Du har nok hørt begrebet ‘købermægler' før, men ved du, hvad det dækker over?

Bedøm indlæg

Ordet købermægler dækker over den rådgivning, som du kan få i forbindelse med køb af en bolig. Købermægleren er typisk uddannet ejendomsmægler og kender til alle faldgruberne, forhandlingsmulighederne og forhandlingsteknikkerne. Med andre ord bistår købermægleren dig under hele købsprocessen; når du skal finde boligen, have forhandlet købsprisen, få styr på alt i købsaftalen og underskrive dokumenterne.

Købermægleren er et relativt nyt begreb

I udlandet har en købermægler eksisteret i utallige af år og bliver stadig flittigt brugt, men i Danmark har vi først hørt om det inden for de seneste par år. Fra 1. januar 2015 blev der herhjemme vedtaget en ny lov om formidling af fast ejendom, som også bliver kaldt “ejendomsmæglerloven”. Loven sikrer, at mægleren ikke må repræsentere sælger og køber samtidig, og dermed ved du, at købermægleren er på din side hele vejen.

»I udlandet finder man en agent, som skal repræsentere dig, der gerne vil finde en bolig. Agenten finder potentielle boliger til dig, rådgiver dig og håndterer din sag.«

»Det er en tendens, som begynder at vinde ind i Danmark, kan vi se. At køber får en køberrådgiver, der er på din side.«

Det fortæller Martin Dyg Jørgen, som er partner i RobinHus Trekantområdet. De har stor erfaring med at hjælpe købere med at komme i mål med et boligkøb.

Hvad er forskellen på en ejendomsmægler og en købermægler?

Selvom flere og flere begynder at få øjnene op for en køberrådgiver, er det stadig de fleste, som tror, at ejendomsmægleren er på din side. Men det er langt fra tilfældet. Ejendomsmægleren repræsenterer sælger, hvorimod købermægleren repræsenterer køber.

»Ejendomsmæglerbranchen i Danmark er lidt speciel sammenlignet med flere steder i udlandet. For i Danmark er det mest udbredt at bruge ejendomsmægleren, der repræsenterer sælgeren. Men det er en tillid at købe fast ejendom, da det er en af de største investeringer, du laver i dit liv. Derfor giver det god mening at alliere sig med en rådgiver, man stoler på. Og sådan vil du aldrig have det med ejendomsmægleren, der repræsenterer sælger«, fortæller Martin Dyg Jørgensen.

jumpstory download20200310 132149

Sådan foregår det, når købermægleren forhandler købsprisen

Har du brændt dig lun på en bolig, kan købermægleren forhandle prisen og afslag for dig.

Din købermægler varetager hele processen med at forhandle et afslag på købsprisen for dig. Det er sælgers ejendomsmægler, der er modparten i denne forhandling. Det er derfor en fordel, at købermægleren kender ejendomsmæglerens tricks, så du kan få en så lav salgspris som mulig.

Inden prisforhandlingen gennemgår købermægleren boligens tilstandsrapport, liggetid, historiske salgspriser, og så bliver der tjekket op på andre udbudte boliger i lokalområdet.

Og du kan være helt sikker på, at købermægleren er på din side, da man er lige så interesseret i at forhandle prisen i bund, som du er.

»Vores model hos RobinHus er, at vi får en procentmæssig del af det afslag, man får. Vi har samme mål for at få den bedste pris, der kan give noget i købers lommer og i vores lommer. Vi skal derfor kæmpe alt, hvad vi kan, for at få det bedste med. For det gavner alle parter«, siger partner i RobinHus Trekantområdet Martin Dyg Jørgensen.

Sådan gennemgår købermægleren købsaftalen

Købermægleren har styr på alle betydningsfulde forhold i handlen, som du måske selv ville kunne overse. Derfor er det en god idé at lade købermægleren gennemgå købsaftalen

Købermægleren laver en gennemgang af din købsaftale, står for al korrespondancen med ejendomsmægleren, sælgers advokat og din bank, samt kontrol af det tinglyste skøde, refusionsopgørelsen og andre involverede parter. Så er du sikret et trygt boligkøb.

Når købermægleren har modtaget og gennemgået alle dokumenter, aftales de et møde med dig. På mødet bliver alle forhold gennemgået sammen med dig for at sikre, at du forstår indholdet og betydningen af alle dokumenterne. Herefter får købermægleren udarbejdet en betinget godkendelsesskrivelse til sælger, som indeholder forbeholdene, der skal afklares.

Købermægleren gennemgår alle dokumenter i forbindelse med bolighandlen:

  • Købsaftalen
  • Salgsopstillingen
  • Tilstandsrapporten
  • Elinstallationsrapporten
  • Energimærke
  • Ejerskifteforsikringstilbuddet
  • Servitutterne
  • Forhold omkring ejerforening/grundejerforening
  • Skødet
  • Udarbejdelse af en betinget godkendelsesskrivelse til sælger, som indeholder de forbehold, der skal afklares.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om