Et boliglån er et stort skridt. Selvom det somme tider kan være svært at have det fulde overblik over din økonomi, så er det en rigtig god idé at lægge et budget. Gerne før…

Første skridt mod et boliglån

Et boliglån er et stort skridt. Selvom det somme tider kan være svært at have det fulde overblik over din økonomi, så er det en rigtig god idé at lægge et budget. Gerne før dit første møde med banken.

Bedøm indlæg

Budgetter. Nogle bruger dem og andre har endog aldrig overvejet det. Men hvis du skal tage et boliglån for at købe et hus, en lejlighed eller en anden form for bolig, så er det en rigtig god idé først at lægge et budget over din økonomi.

Den letteste måde at komme i gang er via din netbank. Her har du overblikket over alle dine ind- og udgående bevægelser på din konto.

Du kan sjældent lave et budget, der passer 100% på alle årets måneder. Du bruger sikkert flere penge på gaver i december, end du gør resten af året. Men du kan lave et overslag, som giver dig et godt indblik i, hvor mange penge, du rent faktisk bruger.

Se dine kontoudtog igennem for et helt år. Se hvad du betaler for el, telefonforbrug, tandlægeregninger mv. Når du har forbruget på et område for et år, dividerer du det med 12 og sætter det ind som en månedlig udgift i dit budget.

Det var dit første skridt mod det boliglån, der skal sikre dig din drømmebolig.

Hvad skal med i budgettet?

Hvert eneste menneske har jo forskellige præferencer og forskellige former for forbrug. Men uanset hvad du bruger dine penge på, så har det og dit budget indflydelse på det boliglån, du kan få i sidste ende.

Vi har her samlet et godt bud på en liste over udgifter, som du måske bør have med i dit budget.

 • Elforbrug
 • Vand
 • Varme
 • Transport (bil, offentlig)
 • Kontingenter (a-kasse, fagforening, sportsklubber etc.)
 • Forsikring (indbo-, rejse-, ulykkes- mv.)
 • Tandlæge
 • Sundhed (medicin, vacciner etc.)
 • Lån (studielån, forbrugslån, kassekredit)
 • Børn (institutionspladser)
 • Licens
 • Abonnementer (aviser, tv-pakker, Netflix o.l.)

Oveni ovenstående kommer naturligvis huslejen, som fremadrettet (hvis du køber en bolig) indebærer afbetaling på realkreditlån, banklån, ejendomsskatter mv.

1 1 1

Husk også alt det andet

Udover alle de faste udgifter, som er listet herover, så kommer udgifterne til mad, gaver, ferier og andre fornøjelser (alt fra biografture til cafébesøg). Disse skal ikke med i budgettet, men det er ret essentielt for dig og din økonomi at vide, hvor mange penge du rent faktisk bruger på mad og fornøjelser hver måned. Også for, at du selv ved, om dit kommende rådighedsbeløb er stort nok.

Du anbefales altid at tage en snak med uvildig økonomisk rådgiver, så du er sikker på at få overblikket over de forskellige boliglån – og vigtigst af alt forståelsen for, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige lånetyper og hvad det betyder for din privatøkonomi fremadrettet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om