En brandalarm kan redde dit liv, hvis du benytter og vedligeholder den korrekt.

Men hvad er egentlig forskellen på en brandalarm og en røgalarm? Hvor skal en sådan alarm placeres? Og hvad koster det at anskaffe en brandalarm? Dette og meget mere finder du svar på i denne artikel.

5/5 - 2 Stemmer

Hvad koster det at anskaffe en brandalarm?

Det første, du sikkert kommer til at tænke på, er “Det lyder dyrt med en brandalarm. Hvad mon det koster at anskaffe en?”. Og det kan også være rigtigt, at brandalarmer kan være dyre i anskaffelse og vedligeholdelse. Men det kan koste dig langt mere ikke at have en.

Der findes flere slags røgalarmer. De billigste er de batteridrevne røgalarmer, som koster fra 50 kr og opefter. Husk inden du køber at se efter, om alarmen er markeret “CE”, så du er sikker på, at du køber et kvalitetskontrolleret produkt.

Der findes ogå røgalarmer, som både er tilkoblet elnettet, og som kan køre på batteri. Denne egenskab er særligt vigtig, skulle strømmen gå.

Ønsker du en sådan røgalarm, så koster den fra et par hundrede kroner og opefter. Men da den skal tilkobles elnettet, skal der en elektriker til at lave opkoblingen, så du skal også beregne vedkommendes arbejdsløn i din beregning.

Endelig findes der sammenkoblede elektriske røgalarmer, som kan være forbundet til hinanden enten ved hjælp af ledninger eller via en trådløs forbindelse, og som eventuelt kan være tilkoblet en vagtcentral. Denne slags alarmer findes også som talende brandalarmer, som vil advare om, at der er brand et eller andet sted i bygningen.

Disse er naturligvis de dyreste at anskaffe, men samtidig giver de også den største sikkerhed og tryghed, specielt hvis der er børn i huset.

Hvad er forskellen på en brandalarm og en røgalarm?

Selv om ordene “brandalarm” og “røgalarm” ofte benyttes som var de det samme, så er der faktisk en væsentlig forskel på disse to alarmtyper.

En røgalarm er bygget til at reagere på røg eller lignende, og netop pga. dette faktum kan den nemt reagere både på mados og fugt fra brusebad. Det frarådes derfor at sætte røgalarmer op i køkkenet og på badeværelset for at undgå, at røgalarmen går igang uden grund.

Nogle brandalarmer er ikke røgalarmer men derimod termodetektorer, hvilket betyder at de reagerer på varme i stedet for på røg. Dette kan blive et problem, idet der skal en del varme til, inden en termodetektor aktiveres. Denne form for alarm har derfor en langt længere reaktionstid end røgalarmer, hvor der ikke skal megen røg til inden, den udsender alarmsignaler.

Vores råd? Køb en brandalarm som først og fremmest sporer røg. Dette er specielt vigtigt, fordi røgen kan indeholde stoffer som kan volde stor skade og i værste fald være dødelige, hvis de bliver indåndet.

Hvorfor er det vigtigt at have en brandalarm?

En brandalarm kan, som nævnt ovenfor, spore en brand også i opstartsfasen. Den kan derfor med det samme informere dig om, at der er noget i dit hjem, som ikke er, som det skal være.

På denne baggrund kan den i mange tilfælde redde dit liv og i andre tilfælde redde dit hjem, indbo og dine minder.

Vælger du en serie sammenkoblede elektriske røgalarmer, er du yderligere beskyttet. At alarmerne er sammenkoblede betyder, at hvis der er ild et eller andet sted i huset, så vil alle alarmer begynde at give lyd. Dit system kan informere dig om brand i kælderen, mens du ligger og sover på første sal.

Hvis du har små børn i huset, er det specielt væsentligt at have ikke bare en brandalarm, men derimod en talende én af slagsen.

Børn lærer nemlig først relativt sent, at lyden af en sirene er ensbetydende med “fare”. Dette betyder, at de nemt kan sove fra en sirene, noget som voksne aldrig ville kunne gøre. Er der derimod en stemme som sige “Advarsel, brandalarm” kan de langt nemmere finde ud af, at noget er galt.

Fordele ved en brandalarm

En brandalarm har, som vi allerede har set på, en lang række fordele som for eksempel:

  • Den vækker eller advarer dig, skulle der opstå en brand med medfølgende røg- og varmeudvikling
  • Har du installeret røgalarmer, vil du kunne nå at slippe ud af dit hjem, inden røg og ild bliver for farlige for dig
  • Du får tid til at tage dine forholdsregler, som for eksempel at ringe til brandvæsnet, lukke døre, genne familien ud, inden ilden når at få for kraftigt fat

Er brandalarmen tilsluttet en vagtcentral, sender den med det samme, og ligegyldigt hvornår på døgnet branden udvikler sig, billeder af branden til vagthavende. Vedkommende kan dermed starte udrykningsproceduren, inden der sker alt for store skader.

Vedligeholdelse af brandalamer.

Det er meget vigtigt ath uske på, at en brandalarm skal vedligeholdes. Det er ingen sag at sætte den op og så bare glemme alt om den.

Men hvis du ikke med jævne mellemrum tjekker, om alarmen fungerer, eller skifter batteriet, så kan det nemt skabe falsk tryghed at have den.

Hvor bør du placere en brandalarm?

Brandalarmer, specielt røgalarmer, skal sidde så højt som muligt og mindst en halv meter fra hjørner og vægge. Ligesom varme stiger røg nemlig op under loftet, og den samles i en “lomme” der, hvor der er højest til loftet. Hjørner og kroge er de sidste steder, hvor røgen vil komme ud.

I et trapperum bør brandalarmen derfor altid sidde på det højeste punkt.

Sæt ydermere alarmerne mindst én meter fra døre, vinduer og anden form for udluftning, så du ikke risikerer, at røgen bliver blæst væk, inden den når at sætte alarmen igang.

Du bør sætte røgalarmer på alle etager i dit hjem, og husk at sørge for, at der er maks. 10 meter mellem to røgalarmer. På den måde dækker du hele boligens areal. Hvis du har en lang gang i dit hjem anbefales det, at du sætter to alarmer op; en i hver ende.

Det er meget vigtigt at montere røgalarmer i eller ved alle soveværelser i din bolig, så du kan være sikker på, at alle sovende har mulighed for at vågne, skulle der gå ild et eller andet sted i huset.

Brandalarmer bør ikke placeres i områder med os, vanddamp eller anden røg. Køkken, badeværelse, pejsestue og ved siden af en brændeovn er allesammen steder, hvor du bør undgå at sætte alarmer op.

Husk at det er yderst vigtigt, at du læser brugsanvisningen grundigt for at være sikker på at have mental klarhed, inden du begynder at montere.

Kan du selv sætte en brandalarm op?

Der er visse typer brand- og røgalarmer, som du godt selv må sætte op. Grænsen går ved de alarmer, som skal tilsluttes elnettet. Her skal der en autoriseret elektriker til at lave arbejdet.

Mange gange er det dog en god idé at snakke med en ekspert, også selv om du gerne selv må stå for monteringen. Det kan koste dig dyrt i brandskaber, hvis alarmerne ikke er opsat rigtigt, eller du har fået fat på en forkert type. I den situation er en fagmands arbejde en lille pris at betale.

En ting, som du selv kan gøre, er at huske at tjekke dine brand- og røgalarmer jævnligt. En gang om måneden er det en god idé at tage en runde til alle alarmer for at finde ud af, om systemet fungerer, om der skal skiftes batterier eller om det måske er tid at støvsuge alarmerne. Der hober sig nemlig rigtig meget støv op i en røgalarm og er den fuld af nullermænd, risikerer du, at den ikke virker korrekt.

Mange røgalarmer har en testknap som du kan trykke på for at finde ud af, om alarmen fungerer. Giver den ikke lyd fra sig, kan det være batteriet. Siger røgalarmen stadig intet efter, at du har skiftet batteriet, er det tid til at skifte selve alarmen. Røgalarmer holder som regel omkring 10 år, inden de har behov for en udskiftning.

Er der love og regler vedrørende brandalarmer?

Der findes flere love og forordninger vedrørende brandalarmer. I nyere huse, fra 2004 og fremefter, er det lovpligtigt at få en autoriseret elinstallatør til at installere en brandalarm som er koblet til elnettet.

Du kan finde mere information om emnet på https://bygningsreglementet.dk/.

Hvad med forsikringen?

Forsikringen kræver ikke at du har en brandalarm installeret med mindre dit hjem er fra efter 2004, som nævnt ovenfor.

Der kan dog være forsikringsselskaber som sænker din forsikringspræmie, hvis du installerer en brandalarm. Snak med din forsikringsagent om sagen, så du kan få det hele på det rene og have helt klart, hvad det vil medføre at installere et brandalarmsystem i din bolig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eighteen − seventeen =

Artikler du måske vil synes om