Det at have et lysthus i din have kan virke som unødig luksus, noget som kun de kongelige og adelen kan tillade sig. Men der er rent faktisk flere og flere danskere, som får øjnene op for de mange gode grunde til at bygge et lysthus til haven.

I denne artikel ser vi på disse, vi snakker om prisen på dit lysthus, vi finder ud af, om du selv kan bygge et, og hvad der evt. skal til. Så giver vi dig også et par rigtig gode tips til, hvordan du nemmest muligt kan få et flot lysthus til haven uden for meget bøvl.

4.3/5 - 6 Stemmer

Hvorfor bygge et lysthus til haven?

Et lysthus kan sættes op lige præcis det sted i din have, hvor du synes det kunne være dejligt at sidde og nyde kaffen.

Et lysthus er lidt som en udestue. Den er dog ikke tilkoblet dit hus, men derimod er lysthuset placeret uafhængigt af huset. Derfor kan du få en lidt anden udsigt, end hvis du for eksempel havde udvidet dit hus med en udestue.

Fordi lysthuset er placeret uafhængigt af huset, så kan det at besøge lysthuset for at spise frokost eller drikke aftenkaffe nemt føles som en lille udflugt. Og installerer du varme og el i huset, har du pludselig mulighed for at benytte lysthuset nærmest på helårsbasis.

Husk at alle el- og vvs-installationer skal udføres af fagfolk.

Det giver naturligvis også en anden fordel. Skulle du ønske at sælge dit hus, vil værdien højst sandsynligt stige, hvis du har et lysthus i haven.

Screenshot 20211026 145847 Instagram
Foto: kjerstisronning
sparetip
 
Få den bedst mulige pris på dit nye lysthus

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på dit nye lysthus. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Hvad koster det at bygge et lysthus?

Det behøver ikke at koste en formue at bygge et lysthus. Prisen kommer dog an på, om du ønsker at bygge i mursten eller andre materialer, samt om du selv vil bygge, eller om det er nok med et samlesæt.

Et lysthus i samlesæt kan fås fra cirka 15.000 kr og opefter. Et klassisk sekskantet lysthus kan du få for lige under 27.000 kr. Her får du lige knap 7 m2 ekstra plads til at nyde din have fra.

Du kan også finde andre modeller, som sagtens kan danne baggrund for teenagerens værelse, din havebutik eller et meditationshjørne. Kun fantasien sætter grænsen for, hvad et lysthus kan bruges til.

Og det kan faktisk være både nemmere og ofte også billigere end at skulle bygge om og bygge ud.

Screenshot 20211026 145913 Instagram
Foto: alicesrest

Sådan bygges lysthuse

Den letteste måde at bygge et lysthus til din have er at finde et samlesæt. Selv at skulle designe, opmåle, finde ud af hvilke materialer, som skal bruges, samt bygge lysthuset kan næsten ikke svare sig.

Det første, du skal finde ud af, er hvilken slags fundament dit lysthus skal have. Du kan f.eks sætte dit lysthus på sten eller skærver. I disse tilfælde er det en god idé at benytte en eller anden form for forankring af lysthuset. En god form for forankring kan være f.eks stolpespyd eller stolpesko, så en storm ikke kan tage dit lysthus med sig.

Ønsker du at bygge en mere luksuriøs version, eller skal det være et lysthus, du kan bruge hele året, er det en god idé at lave et betonfundament.

Når fundamentet for dit nye lysthus er i orden, er det tid at lægge gulv. Alt efter hvilket lysthus, du har valgt, skal du herefter sandsynligvis til at samle væggene, og så begynder der lige pludselig at komme form på din nyanskaffelse.

Når dette er gjort, skal du sørge for, at gulv og vægge kommer til at hænge sammen. Har du valgt et samlesæt, er der som regel nogle beslag til at ordne den del af foretagendet.

Så er det næsten tid for, at taget lægges på. Men inden da skal spærene sættes op, og så kan du og eventuelle hjælpere holde en pause med et lille rejsegilde. Det er vigtigt at indlægge pauser i arbejdet, så du ikke risikerer at begå fejl under byggeriet.

Med taget på sin plads kan væggene lukkes af, og så mangler du faktisk bare at lægge sidste hånd på dit nye lysthus, inden du kan tage det i brug. I denne sidste fase er en gang maling eller imprægnering samt andre personlige måder at tilpasse lysthuset til din smag helt på sin plads.

Har du spørgsmål til denne del af proceduren, så snak med producenten eller en ansat, dér hvor du har købt dit lysthus. Det er langt bedre at spørge end at risikere problemer senere i forløbet.

Et par tips til når du skal bygge lysthus til haven

Når du går i gang med at bygge dit nye lysthus er det yderst fristende blot at tage værktøj og bjælker og så bare gå i gang med at samle det.

Men det er ikke nogen specielt god idé. Her er et par tips til at få den bedst mulige oplevelse, mens du bygger lysthuset:

Screenshot 20211026 145902 Instagram
Foto: alicesrest

1. Læs brugsanvisningen helt igennem, inden du går igang.

Det er en meget dårlig idé at starte arbejdet, inden du faktisk er helt klar over, hvordan man gør.

Derfor kan det være en god idé at købe eller få dit lysthus leveret aftenen i forvejen, så du ikke fristes til at gå i gang med at samle det. Væbn dig derefter med tålmodighed, tag en kop kaffe og et stykke kringle, og få så den brugsanvisning og samlevejledning læst ordentligt igennem.

Du kommer til at glæde dig over at have fulgt dette råd, når du i sidste ende kommer til at stå med et stykke godt lavet arbejde.

2. Tag alle dele ud af indpakningen men lad træet ligge tørt.

Træ, som får fugt eller bliver vådt, risikerer at slå sig. Og træ, som slår sig, er ikke det, du vil se i dit nye lysthus.

Igen er det vigtigt at holde tungen lige i munden og ikke lade dig forlede af, at “jeg vil gerne være færdig hurtigst muligt”.

3. Invitér en god ven over til at hjælpe dig med monteringen.

Det er bedre at bede om hjælp, inden der sker uheld, eller at du kommer til at stå i en situation, du ikke selv kan magte.

Hvis dit lysthus har spir, er det en rigtig god idé at sætte dette på plads, inden du lægger den sidste tagplade på plads. Dette gør det meget nemmere at sætte spiret op, og dermed slipper du ogå for at benytte et udvalg af grimme ord, mens du forgæves forsøger at sætte spiret på dit helt færdige lysthus.

Med denne artikel i baghovedet kan du nu gå ud og lede efter netop det lysthus, du drømmer om til din have. Har du spørgsmål eller kommentarer, står vi gerne til rådighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

7 + 18 =

Artikler du måske vil synes om