Du kan spare op til 50% af dit energiforbrug ved at ændre din adfærd, så du kan heldigvis stadig selv gøre en forskel – både for din egen regning og for miljøet.

Undgå ekstra varmeregninger

De høje energipriser betyder, at mange forbrugere kan have en økonomisk fordel ved at at skifte fra naturgas og elvarme til fjernvarme eller varmepumpe.

Bedøm indlæg

Typisk kan du spare ca. 5.000 kr. på at bruge varmepumpe i stedet for naturgas i et hus på 140 m2. Men på grund af de høje energipriser, så kan du nu spare knap 10.000 kr. på at skifte fra naturgas til varmepumpe.

Der er som udgangspunkt 3 måder at spare penge og CO2 med et mindre varmeforbrug:

 1. Skift varmetype
  https://sparenergi.dk/ har lavet en beregner, hvor du kan se dine besparelser ved at skifte varmetype. Du skal blot indtaste postnummer, adresse og husnr. her, så du får et overblik over, om du kan spare penge ved at skifte til en ny type varme
 2. Få en termografisk undersøgelse af din bolig
  En termografisk undersøgelse viser hvor varmetabet i din bolig er størst. Ved at bruge et infrarødt kamera, så kan du få et præcist billede af, hvor du bør optimere først og investere mest. 75% af dit energiforbrug går til varme, hvorfor der ofte er mange penge at spare ved f.eks. at efterisolere vægge, gulve og loft, udskifte vinduer og døre og andre varmeisolerende løsninger.
 3. Tænk over dit varmeforbrug
  Du kan spare op til 50% af dit varmeforbrug ved at ændre din adfærd viser analyser fra Energistyrelsen. Luk døren mellem varme og kolde rum, tjek løbende dine radiatorer, som altid skal lunkne eller kolde forneden og vær opmærksom på, at hvis du sænker temperaturen 1 grad i hele bolig, så sparer du 5% på varmeregningen (140m2 bolig).

Tilskud og fradrag til dine energirenoveringer

Der er flere forskellige muligheder for at få tilskud og fradrag til dine energirenoveringer. De fleste energiselskaber giver både økonomisk tilskud og rådgivning om, hvordan du mest hensigtsmæssigt kan energioptimere din bolig. Der er også forskellige offentlige puljer, hvor du kan få tilskud til energirenoveringer.

Det er under alle omstændigheder en god ide, at huske at søge om tilskud, inden du begynder dit renoveringsprojekt, da du ikke kan få tilskud eller fradrag, hvis du allerede er begyndt eller for den sags skyld har afsluttet energioptimeringen af din bolig.

Inden du energioptimere din bolig, kan du blandt andet søge tilskud til:

 • Udskiftning af gammelt varmeanlæg – f.eks. fra oliefyr til fjernvarme
 • Efterisolering af ydervægge
 • Udskiftning af vinduer

De danske energiselskaber renoveringstilbud varierer meget. Det kan derfor godt anbefales, at hente tilbud fra mere end bare ét energiselskab.

Inden du påbegynder dit renoveringsprojekt, bør du også undersøge de forskellige offentlige tilskudsordninger, hvor blandt andet Bygningspuljen giver tilskud til energibesparende boligforbedringer

Når du foretager en energirenovering, kan du også drage fordel af håndværkerfradraget. Her kan du i forbindelse med en energirenovering få fradrag på 12.000 kr. pr. person.

Håndværkerfradraget gælder både dig, din partner og alle børn over 18 i husholdningen. Så I kan med andre ord trække helt op til 36.000 kr. fra i skat på energiforbedringer af jeres bolig, hvis I er 3 personer over 18 år i husholdningen. Opmærksom på, at du kan få glæde af håndværkerfradraget hvert år.

pexels singkham 1108572

Spar penge på din elregning

I gennemsnit bruger vi danskere 1.600 kWh strøm om året. Det koster ca. 4.000 kr., men du har typisk mulighed for at skære elforbruget ned til 1.000 kWh uden at give afkald på komforten.

Der er som udgangspunkt 2 måder at spare penge på din elregning:

 1. Skift dine gamle apparater ud med et bedre energimærke
  Når du løbende skifter alt fra elpærer, vaskemaskine og køleskab ud. så er det vigtigt at kigge på energimærket inden du køber nyt. Der er mange penge at spare på de mest energieffektive apparater.
 2. Tænk over dit elforbrug
  Overvej dine vaner, når du vasker tøj. Fyld vaskemaskinen op og brug tørresnoren noget oftere. Halverer du graderne, når du vasker, så halverer du også elforbruget. Sluk lyset i de rum, som du ikke opholder dig i. Skift til LED, næste gang du skal købe nye pærer – og hold temperaturen i køleskabet og fryseren til henholdsvis 5 grader og -18 grader.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
pexels photo 754261
Læs mere

Find dit energimærke

Alle boliger, der har været handlet siden 2006, har fået et energimærke, som viser boligens energivenlighed. Men hvad…