Vi har inddelt dit sommerhuskøb i fem faser. Hver fase er fyldt med inspirerende indhold og relevante produkter, så du kan træffe de rigtige boligvalg.

Drømmer du om et nyt sommerhus uden så mange dikkedarer, hvor du kan flytte direkte ind? Uanset hvilket nyt sommerhus du drømmer om, kan du læse med her og blive klogere på dit fremtidige boligkøb. Og ligegyldig hvor stor eller lille sommerhusdrømmen er, så er der altid en masse forskellige overvejelser du skal gøre dig, før den kan blive til virkelighed. 

Hvad skal sommerhuset kunne?

Der findes mange grunde til, at du vælger at købe et nyere sommerhus. Måske skal hele familien kunne samles der, så der skal være minimum 10 sovepladser, pool, sauna og stor terrasse. Eller måske skal det fungere som dit lille, simple fristed væk fra byens støj, hvor dit eneste gøremål i sommerhuset er at læse en bog og kigge ud på den uberørte natur? Folk har forskellige drømme og behov, og der findes heldigvis sommerhuse til enhver smag. Men det er vigtigt at du her får din drøm på plads, så du kan spore dig ind på, hvilket slags sommerhus du går og drømmer om.

Realiser sommerhusdrømmen

Om det er første gang, at du køber et sommerhus, eller du har prøvet det før, så er der mange ender, der skal mødes, før din boligdrøm kan realiseres. Drømmen om det perfekte sommerhus har ingen grænser. Men det er vigtigt, at du gør dig helt klar på, hvad der faktisk er drømmen for din og familiens sommerhus i fremtiden. Vi har inddelt købsprocessen i fem faser for at gøre din forestående sommerhusrejse overskuelig for dig.

Bedøm indlæg

Bliv klædt på til at købe sommerhuset

For løbende at sikre dig de bedste betingelser, så har vi inddelt dit sommerhuskøb i fem faser. I hver af de enkelte faser vil vi præsentere dig for relevante værktøjer, artikler og den køberrådgivning, du skal bruge for at kunne træffe de rigtige boligvalg og komme godt i mål med dit boligkøb. 

Afklaringsfase: Klar til afklaring og forberedelse?

I jagten på drømmesommerhuset er der 117 forhold, som skal afklares. Har du styr på juraen og reglerne omkring finansiering til et sommerhus, og ved du, hvilke forsikringer, du skal tegne? Hvad har du selv styr på, og hvad kan du med fordel søge professionel rådgivning til?

Træf de bedste betingelser for dit sommerhuskøb

Formålet med afklaringsfasen er at sikre dig det bedste overblik og sørge for, at du kan træffe de bedste beslutninger for at komme godt i mål med dit køb af sommerhus. Det er ikke til at komme udenom, at der er stor forskel på, hvor meget vedligeholdelse et sommerhus trænger til. Måske går du efter et vedligeholdelsesfrit sommerhus, eller måske vil du hellere have et nyere sommerhus, der har brug for en kærlig hånd. Det er i denne fase, du skal gøre op med dig selv, hvad du er mest til, og hvor meget energi du vil lægge i dit nye sommerhus.

Research og få en overskuelig købsproces

Det er vigtigt, at du laver en masse research. Det kan i sidste betyde en verden til forskel og give dig overblikket over, hvordan du gør din sommerhusdrøm til virkelighed. Snak med dit netværk, dine venner og din familie. Har nogen været igennem en købsproces på et nyt sommerhus, og hvilke erfaringer gjorde de sig? Få også snakket med professionelle fagfolk, så du også har den faglige indsigt. Der er så mange forskellige overvejelser at gøre sig i forbindelse med et boligkøb, at du typisk ikke har alle fagligheder i dit personlige netværk.

Projektstart: Klar til at starte dit sommerhuskøb?

Du skal nu have styr på boligkøbet og dermed også være klar til at forhandle købsprisen på dit kommende sommerhus. Er der nogle forhold i salgsopstillingen, tilstandsrapporten eller andet, som giver dig et godt udgangspunkt i en forhandling? Da du garanteret er brændt lun på sommerhuset og allerede kan forestille dig skønne sommerminder med familien, er det vigtigt, at du holder hovedet koldt. Har du ikke selv erfaring med forhandling, så kan det være en fordel at få rådgivning af en købermægler. Du skal også huske, at du er oppe imod købers ejendomsmægler, som har en betydelig erfaring og ikke selv har nogen følelser i klemme.

Få hjælp af en byggeteknisk rådgiver

Når du står overfor en stor investering, kan manglende research, planlægning og overblik betyde, at du tager uheldige beslutninger, som kan være svære at ændre på uden ekstra omkostninger. Erfaring og indsigt i de mange forskellige faggrupper i forbindelse med et sommerhus vil betyde en verden til forskel.

Det er derfor ofte en fordel at få en bygningssagkyndig til at gennemgå sommerhuset, så er du sikker på, at der ikke gemmer sig nogle ubehagelige overraskelser. En besigtigelse af boligen kan typisk også medføre, at der bliver synliggjort nogle forhold, som kan gøre en stor forskel for dig i en eventuel prisforhandling.

Husk advokatforbeholdet i købsaftalen

Et advokatforbehold i købsaftalen er også vigtigt. Dette forbehold betyder, at du efterfølgende har mulighed for at trække handlen tilbage inden for seks dage uden at skulle betale købe 1% procent af købssummen. Hvis ikke du har fået indskrevet et advokatforbehold, så kan du ikke annullere handlen uden, at det har en stor økonomisk konsekvens for dig.

Få styr på ejerskifteforsikringen

En ejerskifteforsikring til sommerhus og fritidshus er en rigtig god ting at have. Forsikringen dækker, hvis sommerhuset viser sig at have skjulte fejl, efter du har overtaget det. Det kan derfor være en god idé at få en rådgiver til at hjælpe dig med at finde den rigtige ejerskifteforsikring. Så kan du være tryg i dit boligkøb og ikke efterfølgende skal bekymre dig om skjulte fejl og mangler. Der er mange forskellige typer af ejerskifteforsikringer og det kan være svært at vurdere, hvilken ejerskifteforsikring der kan skabe mest værdi for dig. Typisk er det hverken den billigste eller den, som kommer med i købsaftalen, som giver dig mest værdi. Det betaler sig derfor ofte at få uvildig rådgivning om valg af ejerskifteforsikring.

Husk de tre frister

Når købsaftale er på plads, så skal begge parter have den underskrevet, hvorefter der er tre frister, som du skal forholde dig til:

  • Fortrydelsesfristen
  • Frist for forbehold fra bank
  • Frist for forbehold fra advokat/rådgiver

Projekt afsluttes: Er du i mål med din sommerhusdrøm?

Stort tillykke! Du er nu sommerhusejer! Du har nu købt et nyt sommerhus. Diverse tidsfrister er udløbet, og du kan igen trække vejret og fejre, at du nu er blevet sommerhusejer. Selvom du måske står over for en større renovering eller andet for at realisere din drømmen helt, så har du ikke desto mindre taget et stort skridt nu.

Din research, som sikker har budt på mange overvejelser og bekymringer, har nu resultereret i, at du nu står som ejer af en ny bolig.

Få overblik over din videre boligrejse

Formålet med afslutningsfasen er at give dig et overblik over din videre rejse. Om du på sigt skal have lavet en større eller mindre renovering af sommerhuset, eller om du blot skal have lagt en plan for udbedringer af diverse forhold i tilstandsrapporten, er det fornuftigt at sætte dig ind i det nu. Vi har samlet relevant indhold og rådgivning, så du nemt og trygt kan komme videre fra dit boligkøb og realisere sommerhusdrømmen.

Selvom du er på plads med dit boligkøb, så er der stadigvæk en lang række forhold, som du skal være opmærksom på.

  • Vedligeholdelse
  • Renovering
  • Udbedring af forhold i tilstandsrapporten
  • Have og udendørsarealer
  • Økonomiske muligheder
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
renovering
Læs mere

Renovering af drømmehuset

Står du over for renovering af dit hus, kan du forberede dig på at gå en både spændende…