Vi har før været inde på, at den radioaktive gasart radon kan være meget sundhedsskadelig, hvis koncentrationen viser sig at…

Bestil en radonmåling

Vi har før været inde på, at den radioaktive gasart radon kan være meget sundhedsskadelig, hvis koncentrationen viser sig at være for høj i dit hjem. Men hvordan undersøger du det egentlig, når radon hverken kan ses, lugtes eller mærkes?

Bedøm indlæg

Det er faktisk ikke så svært at få målt radonniveauet i dit hjem. Men det tager nogle måneder og det skal gøres i efterårs- eller vintermånederne, hvor vi tænder for varmen.

Årsagen hertil er, at den markante temperaturforskel på den varme luft indendøre og den kolde luft ude skaber et undertryk, der nærmest suger gassen op gennem utætheder i fundamentet. Derfor er det kun i fyringssæsonen, at radonniveauet kan måles.

Der findes en lang række virksomheder, som tilbyder radonmåling. Du bestiller dine målere online og får dem tilsendt med posten. Du opsætter dem efter leverandørens forskrifter og lader dem stå uberørte i tre måneder. Herefter returneres de til aflæsning.

Når målerne er aflæst, modtager du en rapport om tilstanden og radonniveauet i hver enkelt afdeling af dit hjem, hvor målerne har været opstillede.

jumpstory download20200320 134219

Lav en handlingsplan

Når du har resultaterne af din radonmåling, kan du vurdere, om der er brug for ændringer og forbedringer af din bolig.

Radonniveauet måles i becquerel (bq) pr. kubikmeter. I Danmark er den anbefalede maksimumsværdi på 100 bq pr. kubikmeter. Men i mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, er maksimumsværdien på 200 bq pr. kubikmeter.

Hvis tallene for din bolig ligger over 200 bq pr. kubikmeter, bør du søge professionel vejledning til, hvordan du bedst muligt forbedrer boligens tæthed.

Ligger værdierne mellem 100 og 200 bq pr. kubikmeter er der ingen grund til panik. Men du bør naturligvis altid tage en fagperson med på råd ift. at vurdere, om der kan laves forbedringer, der kan sænke niveauet yderligere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om