Hvis du har fået målt radonniveauet i din bolig og fundet resultaterne for høje, er der mange muligheder for, hvordan du kan forbedre…

Til det middelhøje radonniveau

Hvis du har fået målt radonniveauet i din bolig og fundet resultaterne for høje, er der mange muligheder for, hvordan du kan forbedre indeklimaet. Vi gør dig klogere på radonsikring her. 

Bedøm indlæg

Der er stor forskel på, hvordan du skal gribe din radonsikring an. Viser resultaterne af din radonmåling, at niveauet i din bolig ligger på mellem 100-200 becquerel (bq) pr. kubikmeter, er det ikke sikkert, at du behøver kaste dig ud i omfattende og omkostningstunge forbedringer.

Vi anbefaler til enhver tid (uanset radonniveauet i din bolig), at du tager en erfaren fagperson med på råd ifm. en radonsikring af dit hjem. Der er mange firmaer, som har specialiseret sig i at vurdere en bolig og komme med forslag til, hvordan radonniveauet kan sænkes.

Hvis niveauet ikke er alarmerende højt, kan det måske mindskes med bedre udluftning. Både bedre udluftningskanaler i boligen og i en eventuel krybekælder, men i høj grad også via god gammeldags udluftning. Du kan ikke fjerne radon helt ved at lufte ud, men med tre daglige gennemluftninger af ca. fem minutters varighed, kan niveauet mindskes markant.

Derudover kommer du også langt ved at tætne revner og huller i gulvet og langs væggene. Radon siver op fra undergrunden, så jo tættere dit gulv er des bedre.

jumpstory download20200320 134003

Ved det høje radonniveau

Er radonniveauet i din bolig på over 200 bq pr. kubikmeter, bør du tage mere omfattende metoder i brug. En ingeniør eller en anden radonsikringsekspert kan vejlede dig i planlægning og udførsel.

Står du alligevel over for at skulle bygge om eller renovere, vil det være oplagt at forbedre fundamentet. Eller i hvert fald få lagt en radonmembran ned under de nye gulve. En radonmembran er en form for kraftig plastmembran, der tætnes langs alle kanter med en særlig type klister, så radon ikke kan sive op igennem.

Men er der ikke lige planer om at rive gulvene op, kan problemet med radon også mindskes på andre måder. Er der krybekælder under huset eller et fundament af leca, kan der etableres et elektrisk radonsug, som sørger for ventilation og udsugning af luften under huset og derved mindsker opsivning af radon i bygningen.

De fleste radoneksperter vil sikkert foreslå en kombination af flere af ovenstående muligheder. Og der dukker hele tiden nye initiativer op, som det kan være værd at afprøve. Derfor er det alfa og omega i en radonsikringsproces, at der tages fagfolk med på råd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
roof 3359289 1280
Læs mere

Nyt tag på parcelhuset

I disse år bliver mange af de gamle parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne solgt til nye, glade boligejere.…