Rotter er i de senere år blevet et større og større problem for mange boligejere. Problemet kommer, fordi rotterne kan lave store ødelæggelser, og selv om vi betaler for rottebekæmpelse gennem skatten, så har vi som grundejere pligt til at sikre privat- og erhvervsboliger mod rotter.

Og hvordan kan dette gøres? Dagens tekst handler om rottespærrer, og hvordan disse kan hjælpe dig til at holde rotterne væk fra dine omgivelser.

4.7/5 - 3 Stemmer

Hvad er en rottespærre?

En rottespærre er en installation, som sættes ind, der hvor din kloak løber ud i hovedkloakken. Den har til formål at forhindre rotter i at trænge ind i din bolig/din erhvervsbygning.

Alene kan den ikke forhindre rotter i at tage din matrikel i besiddelse, men den kan hjælpe med at holde rotter væk. Den fungerer bedst, når kloaksystemet er tæt.

Rottespærren installeres, når du gerne vil undgå at rotter, som til daglig lever i kloakkerne, kommer op for at bygge rede – og måske vælger netop DIN bolig eller grund.

En rottespærre er altså nyttig for at holde rotterne nede i kloakkerne.

En rottespærre består af to klapper, som skal forhindre rotterne i at få adgang til dit kloaksystem, mens de lader dit kloakvand passere. Klapperne åbner kun i den ene retning, så affaldsvand kan komme ud, men der kan ikke komme rotter ind.

Rottespærren skal være lavet af et materiale, som rotten ikke kan gnave sig igennem. Syrefast, rustfrit stål er det bedste materiale. Rottespærren skal herudover være VA-godkendt på Teknologisk Institut.

Fordele ved at have en rottespærre

Den umiddelbart største fordel er, at grund og bygninger holdes så godt som rottefri. Rotter kan naturligvis komme andre steder fra, men har de ikke adgang fra kloaksystemet fra din grund, er det langt lettere at holde dem væk.

Det bedste tidspunkt for at installere en rottespærre er, når du ved, at dit kloaksystem er tæt. Det er derfor en god idé at få foretaget en undersøgelse af hele kloaksystemet på din grund, inden du bestemmer dig for at installere en rottespærre.

Ulemper

En ulempe ved en rottespærre er, at den har behov for at have et helt tæt kloaksystem som basis. Rotter er adrætte, og der skal et meget mindre hul, end du tror, til at give en rotte adgang til din bolig og dets omgivelser.

En anden ulempe er, at rottespærren i visse tilfælde kan medvirke til, at kloakken stopper – især i situationer med store mængder spildevand.

Den kan også blive holdt åben af noget papir eller andet materiale, som ikke er passeret korrekt, og dermed har rotterne alligevel fri adgang til din grund via kloakken.

Disse gener kan afhjælpes ved at få rottespærren tilset minimum en gang om året.

Rottespærre pris

Prisen på en rottespærre kan variere en del, men 2019-prisen ligger omkring 2.500-3.000 kr inkl. moms. Der kan dog være forhold som ændrer rottespærre prisen men som hovedregel vil beløbet i det prislag.

Har du en husforsikring, kan der være specielle tilbud på installering af en rottespærre. Snak med dit forsikringsselskab om sagen, inden du tager fat.

Kan jeg selv installere?

En rottespærre skal installeres af en autoriseret rottespærremontør eller kloakmester. Dette er din sikkerhed for, at arbejdet bliver gjort korrekt og rottespærren monteret rigtigt.

Det giver derfor sig selv, at er du ikke kloakmester, så kan du ikke selv installere en rottespærre.

Husk at tjekke din rottespærre

Som allerede nævnt kan rottespærren blive stoppet af udgående materiale og dermed lade fri passage for rotter fra hovedkloakken. Det er derfor vigtigt, at du sammen med din kloakmester som minimum aftaler et årligt eftersyn af rottespærren for at mindske disse problemer.

At holde din grund fri for rotter kan synes uoverskueligt. Men reelt set kan du selv gøre meget for ikke at få rotter.

F.eks er det en god idé at undlade at lade kattemad eller madrester stå ude om natten. Ligeledes er det klogt at smide kødrester og kogte grøntsager i skraldespanden i stedet for på komposten.

Undgå også gerne nedfaldsfrugt i haven, som rotterne elsker at mæske sig i, investér i en rottesikker kompostbeholder og hold generelt rydeligt på din grund. Det giver rotterne langt mindre lejlighed for at finde sig til rette og bosætte sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om