Det er fortid at kigge efter K1’ere, K2’ere og K3’ere, når du skal købe bolig. Nu bliver de forvirrende karakterer afløst af en farveskala…

Farveskala afløser K1, K2 og K3 i de nye tilstandsrapporter

Det er fortid at kigge efter K1’ere, K2’ere og K3’ere, når du skal købe bolig. Nu bliver de forvirrende karakterer afløst af en farveskala. Det skal gøre det nemmere for boligkøbere at forstå systemet med de nye tilstandsrapporter.

Bedøm indlæg

For 1. oktober 2020 blev karaktersystemet lavet om, og fra slutningen af marts 2021 blev k-karaktererne helt udfaset. Da en tilstandsrapport er gyldig i seks måneder, vil du nu ikke længere finde den gamle karakterskala rundt om i boliger, der er sat til salg.

I tilstandsrapporten er der nu mere fokus på, hvornår skaden skal udbedres

Du kan garanteret genkende K1, K2 og K3, hvis du har solgt, købt eller været på udkig efter hus. Du behøver dog ikke længere at læse op på, hvad de står for, da karaktererne bliver afløst af farver.

I de nye tilstandsrapporter er der kommet endnu større fokus på, hvornår skaden skal udbedres.

Bygningens tilstand bliver nu klassificeret efter, hvor hurtigt skaderne skal udbedres. Elinstallationsrapporten bliver også lavet om, hvor den nu skal oplyse om de eventuelle risici for brand og stød. Husk – da en elinstallationsrapport er gyldig ét år, vil du helt frem til slutningen af september 2021 stadig kunne møde de gamle karakterer

Det betyder farverne i tilstandsrapporten

En af de største ændringer i tilstandsrapporterne bliver, at k-karaktererne bliver afløst af en farveskala.

Det er vigtigt at huske på, at k-karaktererne og farveskalaen ikke kan oversættes 1:1, da de nye farver bruges til at fortælle om boligens stand, og også hvornår skaderne skal udbedres. Det betyder blandt andet, at den nye skala er både mere enkel og overskuelig sammenlignet med den gamle.

Her kan du læse om, hvad farverne betyder:

  • Rød betyder, at skaden er kritisk og straks skal udbedres.
  • Gul betyder, at skaden er alvorlig og skal udbedres, men det godt kan vente et par år.
  • Gråt betyder, at skaden er mindre alvorlig.
  • Sort betyder, at skaden skal undersøges nærmere.

Illustration: Sikkerhedsstyrelsen

nytilstandsrapportkvadrat

Det siger den bygningssagkyndige til den nye tilstandsrapport

Bygningssagkyndig og energikonsulent Henrik Ludvigsen fra Botjek fortæller, hvad den nye tilstandsrapport betyder for dig som boligkøber:

»Mit indtryk er, at folk forstår den nye tilstandsrapport bedre. Den nye farveskala er lidt mere pædagogisk for dem, der ikke har prøvet at få lavet en tilstandsrapport før. Det fanger måske nogle, som nemmere kan forstå det. Og det, synes jeg, er meget godt.«

pexels photo 544965 4

Hvordan kan den bygningssagkyndige hjælpe med tilstandsrapporten?

Hvis du vil forstå tilstandsrapporten ordentligt, er det en god idé at få byggeteknisk køberrådgivning. Den bygningssagkyndige læser rapporten igennem og fortæller dig, hvad der står i den. Typisk gennemgår de også boligen sammen med dig. Her kan du få et overblik over, hvilke skader, der skal udbedres, og et overslag på, hvad det koster. De kan også fortælle dig, hvad der ikke indgår i tilstandsrapporten, så du ikke får en ubehagelig overraskelse, når du har købt boligen, og du hænger på skaderne.

Tidligere har de bygningssagkyndige haft frie hænder til at beskrive skaderne med fagudtryk og forkortelser, som ikke alle kender til. Mange købere og sælgere har derfor haft svært ved at gennemskue, hvad de forskellige fagtermer i tilstandsrapporten betød.

Som noget nyt vil der være fokus på at gøre beskrivelserne af de enkelte skader mere enkle i tilstandsrapporterne. I det nye it-system ligger standardtekster, som de bygningssagkyndige kan anvende. De kan dog stadig tilføje deres egne kommentarer til skaderne.

Dette er bygningssagkyndig og energikonsulent Henrik Ludvigsen også fint tilfreds med.

»I de nye tilstandsrapporter har Sikkerhedsstyrelsen udvalgt nogle eksempler på tekster, man som bygningssagkyndig kan anvende. Dermed kan man få rapporterne så ensartede som muligt, så der ikke er forskel på, hvem der laver dem – om det er os fra Botjek eller en anden virksomhed.«, fortæller Henrik Ludvigsen.

Hvad betyder den nye tilstandsrapport for mig?

Ved at gøre systemet mere standardiseret og forenklet, kan man lettere sammenligne flere huses stand. Det betyder også, at det bliver nemmere for dig som boligkøber at overskue beskrivelserne, hvis du har flere boliger i søgelyset og gerne vil have overblik over de forskellige skader på boligerne.

Du kan stadig få hjælp til at gennemgå tilstandsrapporten og boligen med byggeteknisk køberrådgivning, så du er helt sikker på, hvilken stand boligen er i, og om rapporten er retvisende.

Hvad er forskellen på de nye og gamle tilstandsrapporter?

Som skrevet længere oppe er en af de største forskelle, at en farveskala afløser den gamle k-karakter. En anden forskel er, at der i skalaen nu er stor fokus på, hvornår skaderne skal udbedres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om