Hvorfor er et alarmsystem vigtigt at have? Hvordan adskiller det sig fra en tyverialarm. Og hvad skal du overveje inden, du investerer i et alarmsystem? Hvad koster det overhovedet?

Der er mange overvejelser når det kommer til alarmsystem, men der er ingen grund til alarm. Vi har i denne artikel gennemgået en lang række af disse spørgsmål og hjælper dig med at finde de svar, du søger.

4.7/5 - 3 Stemmer

Hvorfor bør du have et alarmsystem?

Det er en kendsgerning, at der på trods af de seneste års fald i antallet stadig begås alt for mange inbrud. Ja, Danmark er faktisk berygtet i Europa for sit høje antal indbrud per indbygger.

Og det værste er, at indbruddene sker, fordi vi som danskere holder af kostbare ting, luksusmøbler og høje, uigennemtrængelige hække – ideelle arbejdsbetingelser for langfingrede, ubudne gæster.

Vi har haft fat i emnet tidligere (se artiklen om tyverialarm, som især beskriver hvorfor det er en god idé at anskaffe en alarm) og har efterfølgende fået beskeder og kommentarer vedrørende netop dette emne. Og ét af disse spørgsmål lyder som følger: “Kære Hjemsted. Er der forskel på en tyverialarm og et alarmsystem?”

Ja, det er der. Også selv om du ofte vil se begreberne benyttet som synonymer. Men det er de faktisk ikke.

Kort fortalt så er en tyverialarm en alarm, som fortæller dig, at der er ubudne gæster i hjemmet eller omkring dette. Et alarmsystem, derimod, indeholder ikke kun tyverialarmer i forskellige former men også andre typer alarmer, som for eksempel røg- og brandalarmer.

Hvordan er et alarmsystem opbygget?

Dit alarmsystem vil ofte være en blanding af tyveri- og brandalarmer for at sikre dit hjem så godt som muligt. For at sikre dig mod brand og røg kan der derfor være installeret serieforbundne røgalarmer på alle etager og med kort afstand imellem, så en eventuel brand hurtigt kan blive opdaget.

I artiklen om brandalarmer gennemgår vi, hvordan et sådant system kan konfigureres. Du finder artiklen om brandalarmer hér.

Udover røgalarmer er det en god idé at sikre imod tyve og indbrud. Derfor er det ideelt at montere bevægelsessensorer i nøgleområder, som er områder hvor det vil være nemt for tyve at komme ind, samt i områder hvor du ved der vil kunne være “interessante genstande” for ugerningsmænd.

Disse sensorer vil være i stand til at afsløre, om der er bevægelse i området og dermed sætte alarmsystemet i gang.

Eventuel aktivitet fra kæledyr kan ekskluderes, så alarmen ikke går i gang, når Fido logrer med halen.

Du kan eventuelt også vælge at montere et eller flere overvågningskameraer. Alt efter hvordan disse er konfigureret, kan de sende billeder både til din mobiltelefon og til en eventuel vagtcentral. Dette dog kun hvis du har et abonnement.

Du kan også få installeret vibrationssensorer på vinduer og døre. Disse aktiveres, hvis nogen begynder at lirke ved vinduesrammen for at komme ind, at smadre en rude eller at prøve at sparke døren ind.

Når de aktiveres, kan de enten sende signal til vagtcentralen eller sætte en sirene igang (eller begge). Sirener har den glædelige virkning at stresse tyveknægte udover at gøre nabolaget opmærksomt på, at der sker noget på din matrikel. Og er der noget tyve ikke ønsker, er det  at tiltrække unødig opmærksomhed samt at skulle jage og stresse, mens de er “på arbejde”.

Endeligt er det muligt at installere avancerede metoder som tågekanoner. En tågekanon aktiveres direkte fra alarmcentralen, når der er ubudne gæster i dit hjem. Det er umuligt at se igennem tågen og derfor må tyven opgive sit ærinde og forsøge at finde vej ud af din bolig igen, inden der pludselig kommer politi og vagtfolk på matriklen.

Tågen er ikke skadelig for mennesker, dyr og ting, så du behøver ikke at bekymre dig om eventuel skade på grund af aktivering af tågekanoner.

Fordele og ulemper ved forskellige typer alarmsystemer

Der er en hel del ting at overveje, når du skal vælge alarmsystem. Efter vores mening ligger den største forskel i valget mellem et system, som er overvåget 24/7 og et, som ikke er det.

Abonnement: Ja eller nej?

I tilfældet med et overvåget alarmsystem er der tale om ikke blot installering af alarmen, men samtidig vælger du at tegne abonnement på en vagtservice, som 24  timer i døgnet holder øje med dit hjem.

Dette er en stor fordel, da det ikke er altid at du har mulighed for selv at være opmærksom på, om alt er vel. F.eks er det ikke muligt for dig at holde øje med evt. anormal aktivitet når du sover, når du f.eks sidder i møde på arbejdet eller er i familiens skød i hjemmet, samt når du er på ferie eller bare hygger dig og nyder livet.

I disse situationer er det en rigtig god idé at have et abonnement, som frigør dig fra at skulle holde øje med, hvordan det står til.

Ulempen ved et abonnement er så, at det bliver langt dyrere at installere et alarmsystem, end hvis du selv står for installationen og vedligeholdelsen. I sidste tilfælde er du dog også selv ansvarlig for at melde eventuel suspekt adfærd til politiet samt at få dem til at rykke ud.

Udover alarmsystemer med og uden abonnement findes der også andre aspekter af systemet som du skal tage stilling til. F.eks om du ønsker din alarm som en traditionel alarm tilkoblet lysnettet med en ledning eller om forbindelsen skal være trådløs.

Trådløst eller traditionelt?

Er det en traditionel alarm, kan du risikere at tyvene klipper ledningerne over eller slukker for strømmen. Heldigvis findes der i dag alarmsystemer med batteri-backup som enten bliver ved med at virke, eller som begynder at hyle i det øjeblik, ledningen bliver skåret over.

Der findes også alarmsystemer, som kan køre på GSM og mobilnettet via et sim-kort. Snak med en fagmand om, hvilken løsning der vil være den bedste for netop dit hjem.

Husk også på, at alle hjem og familier er forskellige og har forskellige behov, så derfor er det langt fra sikkert, at en standardløsning er det bedste valg.

Husk at tyverisikre inden du investerer i et alarmsystem

Under alle omstændigheder, hvadend du vælger en løsning frem for en anden, så husk, at et alarmsystem ikke kan gøre det alene. Det er derfor en rigtig god idé at tyverisikre dit hjem på flest mulige måder.

En af de mest ubenyttede og overraskende måder at tyverisikre på er venlighed. At forebygge er også i denne situation langt bedre end at helbrede og med venlighed kommer man langt.

Det at spørge en person, du ikke tidlligere har set i kvarteret, har behov for hjælp, smile og se personen ind i øjnene kan være et glimrende kort at spille mod eventuelle ugerningsmænd. De kan nemlig ikke lide at blive set eller husket, og de vil gøre alt for ikke at tiltrække opmærksomhed.

Det at spørge venligt om du kan hjælpe med noget (og få naboerne til at gøre det samme) kan derfor vise sig at være et rigtig godt træk.

I denne artikel omkring tyverisikring kan du se flere gode råd mht. hvordan du sikrer dig mod indbrud og langfingrede gæster.

Hvad koster det så at få et alarmystem?

Det er ikke nemt at sætte en fast pris på, hvad det vil koste at installere et alarmsystem.

For det kommer for eksempel an på følgende:

  • Hvilken type alarm du ønsker.
  • Hvor avanceret den skal være.
  • Hvor stor din bolig er og dermed hvor mange “stumper” den skal bygges op af.
  • Om du bor i hus eller lejlighed.
  • Om der har været indbrud i området, eller hos dig, tidligere.

På nettet kan du finde alarmer til under 1.000 kr – tilbud hvori det ofte ikke specificeres, hvad dette beløb dækker. Og det kan være fristende at snuppe “et godt tilbud”, det ved vi godt – men vi advarer mod at tage imod den slags tilbud, specielt hvis det virker for godt til at være sandt.

For det er nemlig ofte sådan, at det netop er for godt til at være sandt.

Ønsker du at finde ud af, hvordan du eventuelt kan beskytte dig bedre, har både Verisure og Falck mulighed for at lave dig et uforpligtende tilbud. Du skal blot indsætte din boligs karakteristika i deres skema, så vil systemet give dig et overblik over, hvilke løsninger som vil passe til dine behov.

Husk endelig på, at det ikke kun er prisen for selve alarmsystemet, som er afgørende for, hvor dyrt eller billigt det vil være for dig at installere en alarm. Du bør også tage et eventuelt abonnement med i dine beregninger, samt overveje at gøre brug af håndværkerfradraget.

Heruodver kommer samtidig, at din forsikring kunne risikere at blive billigere ved installering af et alarmsystem. Tag derfor en snak med din forsikringsagent for at finde ud af, hvad reglerne er på området.

Endelig kan et alarmsystem spare dig penge, energi og ærgrelser, fordi systemet er bygget til at passe på dit hjem, dine kære og dine ting. Og at kunne sove roligt om natten er efter vores mening den bedste besparelse, du kan opnå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fourteen − eight =

Artikler du måske vil synes om