Er du ikke til klinker eller fliser, så kan du med fordel begynde at overveje at benytte vådrumstapet til at forskønne dit badeværelse. Og det behøver bestemt ikke at være kedeligt eller gammeldags med vådrumstapet. I dag findes denne tapettype nemlig i mange forskellige udgaver, fra et mere klassisk udseende til hypermoderne og helt anderledes mønstre.

I denne artikel ser vi på hvad vådrumstapet er, og hvordan det adskiller sig fra almindeligt tapet. Vi ser på, hvorfor det kan være et rigtig godt og personligt alternativ til fliser og klinker, og hvordan du bør vælge dit vådrumstapet.

4.7/5 - 3 Stemmer

Hvad er vådrumstapet?

Vådrumstapet (også kaldt vinyltapet) er tapet som er specielt udviklet til brug i badeværelse og andre rum med store
temperaturændringer og høj luftfugtighed (som f.eks i køkkenet lige bag ved
komfuret).

Vådrumstapet har en slidstærk overflade, og tapetet er udviklet til at være vandafvisende og modstandsdygtigt overfor damp og fugt.

Herudover er materialet lavet specifikt til at kunne vaskes og gøres rent uden problemer. Det er ikke nemlig ikke altid tilfældet med almindeligt papirtapet.

sparetip
 
Nem måde at hente en bedre pris på opsætning af vådrumstapet:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud. Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på opsætning af vådrumstapet. Specielt, når det er gratis og uforpligtende! Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan. Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti. Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯
Screenshot 20211027 111942 Instagram
Foto: high_street_house_

Hvor kan det være en god idé at sætte vådrumstapet op?

Det er på steder, hvor der ofte forekommer fedt, snavs og fugt/vand på væggene, at man kan tapetsere med vådrumstapet.

Denne form for tapet er nemlig specielt velegnet til:

  • Vådrum (badeværelse og vaske-tørrerum)
  • Køkken specielt bag ved komfur og vask
  • Entré hvor beskidt fodtøj og vådt overtøj kan give problemer for et almindeligt papirtapet
  • Børneværelse (så behøver du ikke at være nervøs for, at børnene tegner på væggene)
  • Værksted hvor der grises med jævne mellemrum. I andre typer værksteder med mere snavs kan det sandsynligvis bedre betale sig at male med vådrumsmaling eller andre specialtyper af maling.


Vinyl- eller vådrumstapet er dermed et praktisk valg i mange situationer.

Og også selv om det kan virke mærkeligt at sætte tapet op på badeværelset eller i andre af førnævnte rum, er der ingen problemer forbundet (udover lidt fingerfærdighed og præcision), når du begynder at sætte det op.

Hvordan vælger du vådrumstapet?

Har du lyst til at forny atmosfæren på dit badeværelse er vådrumstapet et
glimrende alternativ til klinker og fliser.

Dels fordi det er langt lettere at tapetsere end det er at rive ned, pudse og polere og sætte op igen, dels også fordi der i dag er mange forskellige farver, mønstre og design at vælge imellem, når du ønsker at tapetsere med vådrumstapet.

Men hvordan vælger du, hvilken slags du vil have behov for i dit hjem?

Boligens farver og stil

En god start er at overveje, hvad der vil passe ind i farver og stil, du allerede
har i dit hjem.

Det kan godt være lidt problematisk helt at skifte stil på badeværelset i forhold til resten af boligen.

F.eks kan det at kreere et badeværelse med et hypermoderne udseende i en
patriciervilla eller i meget rustikke omgivelser godt give nogle hævede øjenbryn pga. stilbruddet.

Det kan naturligvis gøres, men husk på, at da du sandsynligvis vil ønske at bibeholde det nye look i nogen tid (også for at det kan tjene sig selv ind igen), er det nok en god idé at holde dig indenfor de stil- og farverammer, du allerede har valgt til dit hjem.

Din personlighed

Når du har lagt fast om boligens farver- og stilskemaer skal ændres eller ej, er
det en rigtig god idé at se på din personlige stil og smag.

Det er vigtigt at se på, om den stemning, du mentalt er ved at kreere, faktisk vil passe til dig over tid og ikke bare lige nu.

Se på dig selv som person – er det, du har i tankerne, noget, du kan se dig selv i om et par år eller flere? Er det tilfældet, så er der en god chance for, at du kan følge dine drømme uden yderligere hindringer.

Rummets størrelse

Tænk også over størrelsen af rummet. Der er stor forskel på at tapetsere et
lille rum og et stort/større et af slagsen.

Har du tænkt dig at indrette et gæstetoilet med vådrumstapet, så vil du have mulighed for at tage større chancer og prøve en mere vovet stil af, end hvis det var familiens foretrukne badeværelse.

Vådrumstapet kan benyttes i begge tilfælde, for det kan både vække opsigt og falde helt naturligt ind i den stil, du ønsker at have i dit hjem. Det kommer helt an på, hvad du har i tankerne.

Er det vanskeligt at sætte vådrumstapet op?

Bare det at tænke på at tapetsere kan give selv den mest fingernemme gør-
det-selv-person grå hår i hovedet. Men ikke når vi taler om vådrumstapet.

“I gamle dage” var tapetet lavet af papir, hvilket gjorde processen med
tapetsering til et mareridt selv for erfarne personer. Papirtapetet skulle “trække”, efter der var blevet børstet lim på bagsiden. Ellers ville det udvide sig og risikere ikke at sidde rigtigt efter opsætning.

Det var en omstændelig proces, og risikoen for at ende med et resultat, som ikke svarede til forventningerne, var stor.

Vælg vådrumstapet med “non-wowen” filtbagside

Men det var dengang. Nutidige typer tapet er for størstedelens vedkommende tapeter med “non-wowen” filt på bagsiden. Den slags tapet kaldes også SmartPaper.

Filtbagsiden gør, at tapetet vil holde faconen – også når det kommer i kontakt med limen. Det er nemlig ikke papiret, som er i direkte kontakt med tapetklisteret men derimod filtbagsiden.

Husk endelig, at hvis en bane vådrumstapet ikke er klistret helt tæt op af den næste, kan du risikere at få problemer med fugt, mug, skimmel og råd under tapetet. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at banerne ligger helt tæt, og at der ingen muligheder er for, at vand kan trænge ind.

Brug eventuelt en speciel rulle for at få samlingerne til at slutte tæt og for at undgå små uregelmæssigheder, som senere vil kunne give problemer.

Du kan se i denne video, hvordan opsætning af vådrums tapet med filtbagside foregår. Videoen er på engelsk men er nem at forstå.

Når du skal tage vådrumstapetet ned igen?

Fordi at langt det meste af nutidens tapet har en bagside af filt, er det også væsentligt lettere at tage ned igen. Der skal ikke bruges specialværktøj og damp til operationen.

Det gør det langt nemmere at skifte farve og stil på dit badeværelse, hvis du
mod forventning bliver træt af dets udseende. Det er derimod ikke en beslutning, du lige kan tage hvis du har klinker og/eller fliser.

Hvordan gør du så for at få vådrumstapetet ned igen? Ja, du kan stort set bare gribe fat i bunden af hver tapetstribe og derefter trække banen af væggen igen uden de helt store problemer.

Det kan godt være, at der vil være behov for lidt armkræfter, men det vil stort
set være det eneste at gøre, inden du begynder at gøre klar til næste gang
tapet.

I denne video kan du få vist, hvordan tapetet kan tages ned og dermed fornyes, hvis du har behov for at skifte stil og farve. Den fortæller dog mindre indgående om hver enkelt passage end den forrige video

Kan vådrumstapet benyttes i brusenichen/omkring badekarret?

Vådrumstapet er oplagt at bruge på badeværelset. Hvis det er sat rigtigt op, giver det ikke plads til mug og råd, og samtidig tager det sig godt ud.

Men kan du benytte vådrumstapet i selve brusenichen? Det er ikke et enkelt spørgsmål at svare på. For “det kommer an på” mange forskellige ting.

Vær dog opmærksom på, at under alle omstændigheder kan vand og fugt generelt få tapetet til at løsne sig. Denne overvejelse er specielt relevant, hvis væggen er udsat for direkte vand på daglig basis over en længere periode. Som det jo er tilfældet med en bruseniche.

For at kunne benytte vådrumstapet på badeværelset og i andre vådrum skal du
ud og lede efter PVC-vinyltapet på mindst 1,5 mm tykkelse. Tykkelsen er vigtig for at tapetet kan holde vandet ude på en effektiv måde. Tapetet skal være godkendt til vådrum.

Det er ikke nok, at der står, det er vandafvisende, vandskyende eller vandtæt. Der skal være en speciel godkendelse af tapetet til brug i vådrum, ellers risikerer du stå med håret i postkassen.

For det andet så husk, at der ikke skal meget til for, at du kommer til at stå med et problem med mug, skimmel og, i sidste ende, råd under tapetet. Derfor vil dit vådrumstapet skulle “svejses” sammen på en speciel måde for at undgå vandindtrængning.

Denne “svejsning” forsegler den minimale åbning som der altid vil være imellem to baner tapet og skal foretages af en professionel med specialværktøj.

Vådrumstapet kan altså benyttes uden de store problemer til de fleste vægge i badeværelset, og du kan selv sætte det op, hvis du er lidt fiks på fingrene.

Til de såkaldte vådzoner, som er dér hvor du tager bad og gør væggene våde
dagligt, vil du have større risiko for, at vådrumstapetet kan lække. Her anbefaler vi helt klart at søge professionel hjælp og rådgivning.

Honoraret til fagmanden kan være de bedste penge du kommer til at give ud
på hele projektet.

Vær gerne kreativ med vådrumstapetet

Små rum, som f.eks gæstetoiletter, er det perfekte sted til at eksperimentere, hvis du har mod på at kreere et rum med et nyt og anderledes udseende. ‘

Et gæstetoilet kan nemt blive lidt anonymt, så det vil være en oplagt mulighed at slå dig løs og bruge din fantasi til at dekorere rummet, så det får et særpræg, du måske ikke umiddelbart ville have tilført dit almindelige badeværelse.

Det at gæstetoilettet ikke er så stort er en fordel, hvis du vælger mønstre eller farver, som er lidt ud over det sædvanlige. Der vil være en begrænset mængde tapet sat op, og derfor vil resultatet ikke blive så overvældende.

Du vil også have muligheden for at teste, om den løsning du syntes om på
papiret er lige så spændende i virkeligheden, eller om det var godt, du kun
satte vådrumstapetet op inde på det lille toilet.

Hvis du ikke har mod på at benytte vådrumstapet på alle vægge, kan du sagtens blot have vådrumstapet på en enkelt væg for at understrege, at her sker der noget specielt. Du kan for eksempel vælge at tapetsere bag ved vasken med et specielt eller anderledes tapet, som får området til at stå frem.

Specielt hvis du vælger et markant mønster eller en mørk farve kan du med
fordel nøjes med at tapetsere enkelte områder. Det skaber en spændende effekt og et rum, som bestemt ikke kommer til at gå ubemærket hen.

Vådrumstapet: Et godt alternativ til fliser og klinker

Der er flere fordele end ventet ved at anvende vådrumstapet i rum med høj luftfugtighed. En af disse er, at det er slidstærkt og at det tåler både fedt, snavs og vand på regelmæssig basis.

Du får et tapet, som kan tørres af med en klud og gøres rent som gjorde du en flisevæg ren. Du skal blot huske på at benytte rengøringsprodukter, som ikke skader overfladen. Få hjælp, der hvor du køber dit vådrumstapet.

Herudover giver vådrumstapetet dig en løsning, som med den rigtige
vedligeholdelse vil holde sig pæn i mange år frem i tiden. Ofte er denne form for renovering af dit badeværelse langt mere praktisk end mange af de andre muligheder, markedet byder på.

Det er også en langt mere fleksibel løsning end klinker og fliser, da vådrumstapetet er let at udskifte, skulle du ønske at friske rummet op med et nyt design eller en anden farve.

Det kan nemt være en billigere måde at renovere et lidt dateret badeværelse eller gæstetoilet, end det at skifte klinkerne ud. Du får samme grad af holdbarhed, skønhed og sikkerhed for, at vand- og fugtskader er en saga blot.

Hvad skal du overveje inden du begynder med vådrumstapet?

Har du i sinde at tapetsere i et eller flere vådrum, så gør dig klart om du selv
ønsker at stå for tapetseringen, eller om du vil have professionel hjælp til
opgaven.

Vælger du at gøre det selv, så husk at vådrumstapetet skal monteres korrekt
for at holde fugtskader væk fra dit badeværelse.

Vælg godkendte materialer og lad dig ikke friste for meget af en lav pris – du
får hvad du betaler for, så se dig godt for, og vær opmærksom på ikke at falde
for tilbud, som virker for gode til at være sande.

Da tapetsering godt kan virke lidt uoverskueligt, specielt i vådzonerne
(bruseniche etc), kan du med fordel benytte professionel hjælp specielt til
disse. Vælg erfarne og faglærte malermestre, så du kan have glæde af dit
vådrumstapet mange år frem i tiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

twenty + nine =

Artikler du måske vil synes om