Overvejer at sælge dit hjem, er der mange ting du skal overveje. En af disse er, hvordan salgsprisen skal fastsættes. Hertil har du behov for en boligvurdering.

Men hvad er en boligvurdering? Adskiller den sig fra en ejendomsvurdering? Hvordan kan du øge værdien af din bolig inden du sætter den til salg? Disse er emnerne for dagens artikel.

5/5 - 3 Stemmer
husavisen.dk ejendomsvurdering banner

Er boligvurdering og ejendomsvurdering det samme?

Det virker meget forvirrende at søge oplysninger om, hvordan din bolig kan vurderes. For der er artikler som har “boligvurdering” som emne og andre som taler om “ejendomsvurdering”.

Men hvad er forskellen – hvis der altså er en forskel?

En boligvurdering får du foretaget af en ejendomsmægler eller via en online-servicetjeneste. Denne får du fordi du:

  • ønsker at sælge din bolig
  • har behov for en vurdering, fordi du f.eks vil optage et lån i din bolig, og banken vil have de seneste oplysninger om dit hjem

Du kan med fordel bede om mere end én boligvurdering for at kunne sammenligne mulige salgspriser og dermed skyde dig bedre ind på ejendommens reelle værdi.

En ejendomsvurdering, derimod, er en offentlig vurdering af din ejendom. Denne benyttes til at beregne grundskyld og ejendomsskatter.

Der er senest beregnet ejendomsvurdering i 2011 og vil efter Vurderingsstyrelsen udsagn komme én igen i 2021.

Ejendomsvurderingen fra 2011 giver gode skatte- og prismæssige fordele, hvis du har interesse for at købe en af din families boliger.

Hvordan finder du ud af, hvad din bolig er værd?

Der er i hvert fald to muligheder for at få en boligvurdering.

Den første er online.

Online kan du finde boligvurderingstjenester som Husavisen (anbefalet), DinGeo og Boligskøn.

Disse serviceydelser har en automatisk beregner, som vurderer ud fra særlige parametre, hvad din bolig er værd.

Dette er en ren mekanisk udregning, som ofte ikke vil fortælle dig, hvordan beregneren er nået frem til slutresultatet. Denne beregning kan derfor være fejlvisende på mange områder.

Du kan for eksempel få en fejlvurdering, hvis din bolig er ældre og mere medtaget end gennemsnittet. Eller du kan få en lavere vurdering end den reelle, hvis du omvendt løbende har investeret i og vedligeholdt dit hjem.

Dette er vilkår, som er yderst vanskelige at indsætte i en ren maskinudregning. Derfor opfordrer vi dig til ikke udelukkende at basere dig på disse tal, men derimod også gøre brug af mulighed nummer 2 for at få en boligvurdering, som tager hensyn til disse variabler.

Den anden er gennem én eller flere ejendomsmæglere.

Her bliver boligen vurderet i forhold til kriterier, som ofte ikke er oplyst (eller som ikke kan oplyses). Ejendomsmægleren baserer sin vurdering på sin erfaring med lignende ejendomme. Denne er yderst vanskelig at sætte i system og kan nemt give variationer i boligvurderingen fra den ene ejendomsmægler i forhold til den anden.

Hav dig for øje, at nogle ejendomsmæglere kan ønske at sætte din bolig til salg. Dette kan gøre, at de laver en bedre vurdering af din ejendom for at øge chancerne for at få mandat til at sælge den.

For at komme tættere på den bedste vurdering af boligen anbefaler vi Husavisen, som hjælper dig med tre vurderinger fra forskellige lokale ejendomsmæglere.

Du kan også komme ud for, at ejendomsmægleren præsenterer dig for to forskellige priser, en højere og en lavere. Disse er udtryk for, hvor meget du vil kunne få for dit hjem i forhold til, hvor hurtigt du ønsker at sælge. Jo kortere salgstid, des lavere pris vil du sandsynligvis kunne få.

Som hovedregel er både online-beregneren og ejendomsmæglerens boligvurdering gratis. Vær opmærksom på, at der kan forekomme undtagelser fra denne regel.

husavisen.dk ejendomsvurdering banner

Sådan kan du med fordel øge værdien af din bolig

Nu ved du, hvad en boligvurdering er, hvordan den adskiller sig fra en ejendomsvurdering, og hvordan en boligvurdering kan foretages. Så nu er det tid at tænke over, hvordan du kan øge værdien af din bolig op til (eller lige efter) boligvurderingen.

Dette er specielt nyttigt, hvis du ønsker at sælge men kan også bruges, hvis du har behov for en boligvurdering til banken eller et andet pengeinstitut.

Har du allerede fået lavet en førsynsrapport (en forgænger for tilstandsrapporten som skal være tilgængelig, når du skal sælge), så er første trin på dagsordnen at fjerne eventuelle skader omtalt i denne rapport.

Alle fejl og skader mærket K1, K2 og K3, som fremkommer i rapporten bør om muligt fjernes.

Vær særligt opmærksom på tagets og facadens tilstand. At skulle lægge nyt tag er en stor udgift for en ny boligejer og bestemt ikke en god måde at starte livet i et nyt hus.

Og facaden spiller en stor rolle i førstehåndsindtrykket, så hér er det en rigtig god idé at tage hånd om eventuelle problemer (f.eks. med alger eller vedbend), inden du får udarbejdet den endelige boligvurdering.

Større indgreb

Ønsker du at forøge din boligs værdi kan du med fordel overveje emner som

Skal den nye ejer ikke til at investere i den slags forbedringer er chancen for at få en højere boligvurdering bedre.

Husk haven! Det første indtryk en fremmed vil få af dit hus vil være haven. Det er derfor på sin plads at rydde op og gøre haven i stand, så ejendomsmæglere eller potentielle købere ikke får fornemmelsen af at komme til et uplejet hjem.

Slå græsset, smid ting væk ingen bruger, klip buske og riv eventuelt nedfaldne blade sammen. Det vil alt sammen pynte og gøre et godt indtryk.

Mindre indgreb

Et andet aspekt som er utrolig vigtigt er, at din bolig fremstår “appetitlig”. Det ord kan betyde mange forskellige ting men i denne sammenhæng har det at gøre med den fornemmelse, en udefrakommende vil få af dit hjem.

Her er der mange mindre indgreb, som kan få boligvurderingen til at skyde i vejret.

Når man som fremmed kommer ind fra haven er din entré næste “første indtryk”. Her bør være nydeligt og ryddeligt, hyggeligt og pænt. En buket blomster på et lille bord eller nogle stearinlys skaber atmosfære og forventning til udforskningen af resten af huset.

At øge fornemmelsen af lys i dit hjem er et andet, meget vigtigt punkt. Er det ikke tid at få nye vinduer kan du i stedet male væggene hvide, skifte mørke tæpper ud med lyse og hænge nye gardiner op. Det er alt sammen med til at skabe en idé om et dejligt sted at bo.

Har du trægulve i huset, så kan det være på sin plads at slibe og lakere/oliere dem, hvis de er blevet lidt nussede og slidte. Et indgreb som kan give den ekstra finish, som du gerne vil have, dit hus skal have, når det skal sælges.

Det basale

Det virker banalt at sige det, men husk at det ofte er på det basale plan, at mange boligejere dumper. Banale ting som en dybderengøring og -oprydning bør ikke mangle.

Har du ikke selv tid, lyst eller lejlighed til at gøre hovedrent, så hyr et rengøringsfirma til det.

Et ekstra plus kan komme, hvis du sørger for at skabe hygge, eller hvis du tager det meget personlige præg væk og indretter dit hjem specielt til fremvisning. Mere upersonlige boliger gør det lettere for potentielle købere at se sig selv i boligen og øger mulighederne for et salg.

Og et hjem kan sagtens være hyggeligt, selv om du har taget de mest personlige genstande væk.

Dette bør du IKKE gøre

Når vi taler om at øge værdien af en bolig, kan det være fristende at mene, at den bedste måde at gøre dette på er ved for eksempel at skifte køkkenet.

Men det er langt fra sikkert, at dette er en god idé.

Det er nemlig ikke givet, at de kommende ejere vil ønske at have et køkken som det, du har valgt. Derfor kan du nemt komme til at stå med håret i postkassen og en stor regning til et køkken, som alligevel skal skiftes ud.

Fungerer køkkenet som det er, så lad det være med at skifte det. Det er et af de mest personlige rum i hele huset, så bare det er nydeligt og rent, så er det tilstrækkeligt.

Det samme kan stort set siges om badeværelset. Mange nye ejere vil ønske at lave badeværelset om, så det passer til deres behov og stil. Derfor er det bedre at tage eventuelle mindre indgreb til overvejelse, men lade de store gennemgribende ligge til de nye ejere har overtaget dit hus.

Ja, nu ved du hvad en boligvurdering er, og hvordan du ofte på meget enkel vis kan hæve din boligs værdi, inden du sælger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om